ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Ултразвук срещу менте храните

bnt avatar logo от Николай Райшинов
A+ A-
Чете се за: 00:53 мин.
Още

Нов ултразвуков метод открива ментета и анализира веществата в хранителнипродукти и напитки през опаковките. Технологията е разработена от учени отУниверситета по хранителни технологии в Пловдив и Габровския техническиуниверситет. Още след първите тестове са открити имитации на стандарта"Стара планина", фалшив алкохол и кисело мляко с нишесте.

ултразвук менте храните

Нов ултразвуков метод открива ментета и анализира веществата в хранителни продукти и напитки през опаковките. Технологията е разработена от учени от Университета по хранителни технологии в Пловдив и Габровския технически университет. Още след първите тестове са открити имитации на стандарта „Стара планина", фалшив алкохол и кисело мляко с нишесте.

Уникалната система в момента е на ниво прототип. Софтуерът й се
доразработва. Част от него е и технология, която се използва при
разпознаване на пръстовите отпечатъци във ФБР. В основата е ултразвукът.

"Ултрузвукът реагира на структурно ниво. Когато обучим един обект като
клас, че това е например сок, еди какъв си, в момента, в който примерно
има по-високо водно съдържание в него, той ще го класифицира като различен клас. Когато ние имаме обучено, че това е примерно уиски от определена марка, слагайки друго уиски, то ще даде, че не е такова", обясни доц. Николай Шопов, декан в УХТ - Пловдив.

Учените са насочили вниманието си към тестване на сирена и кашкавали,
масленост на млеката и влагане на растителни мазнини.

"В мрежата се предлагат много продукти менте. Това е първата цел - да
можем да разпознаваме или поне да сме сигурни, че това, което е записано
на етикетите на продуктите отговаря на съдържанието", съобщи доц. Елена Костадинова, ръководителл на Катедра "Компютърни системи и технологии".

Техниката може да аналазира всяка стъпка и съставка при подквасване на
млякото, например.

"Да уловим различните сигнали по време на процеса. Промяната - товатърсим", каза Владимира Ганчовска, докторант в УХТ.

Учените се надяват, че в скоро време хранителната промишленост у нас ще се заинтересува от техния труд и така ще се гарантира истинския вкус.

ТОП 24

Най-четени

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?