ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Българинът яде евтин хляб, дебелее

bnt avatar logo от Талка Симеонова
A+ A-
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Българите дебелеят, защото ядат твърде много и то по-мек, по-бял и по-евтин хляб, който е най-вреден. Това сочи опитът на наши диетолози, участвали в най-мащабното европейско проучване за затлъстяването “Диогенес”. По свръхтегло България е на пето място в Европа и на първите места по смъртност вследствие на съпътстващите затлъстяването заболявания – сърдечен инфаркт и мозъчен инсулт.

българинът яде евтин хляб дебелее
Българите дебелеят, защото ядат твърде много и то по-мек, по-бял и по-евтин хляб, който е най-вреден. Това сочи опитът на наши диетолози, участвали в най-мащабното европейско проучване за затлъстяването “Диогенес”. По свръхтегло България е на пето място в Европа и на първите места по смъртност вследствие на съпътстващите затлъстяването заболявания – сърдечен инфаркт и мозъчен инсулт. Това съобщи доц. Светослав Ханджиев на пресконференция в навечерието на Световния ден за борба със затлъстяването – 24 октомври.

Не можем да отучим българина на яде хляб, примирил се е доц. Светослав Ханджиев, но специалистите, медиите и производителите трябва да предложат на хората качествен диетичен хляб. Такива хлябове вече има достатъчно и на българския пазар, и на достъпни цени според производителите. Как да познаем обаче дали хлябът е оцветен или наистина диетичен? Истинският съдържа малцово брашно, обясняват технолозите. Продуктът е от смляно и опечено прорастнало зърно от ръж, ечемик и пшеница, който придава тъмния цвят на диетичните хлябове и съдържа много минерали и витамини.

Наталия Аврамова – инженер-технолог по хлебопроизводство: „Ръженият хляб е с плътна структура. Диетичният хляб не може да бъде мек като дунапрен.
Ако на етикета пише “оцветители” или съкращения от група Е404 до Е425, значи в продукта има багрила, а не истинско диетично брашно. Хлябът с добавени зърна и фибри, ръженият хляб и пълнозърнестият не само помагат за отслабването, но съдържат витамини от група В и действат превантивно срещу хроничен запек и рак на дебелото черво, подчерта доц. Ханджиев. Вече има и нискокалоричен ябълков хляб, който съдържа пектин и е подходящ за хора с висок холестерол, подготвя се и специален хляб за болни от диабет. Такива хлябове са от групата “Въглехидрати с нисък гликемичен индекс”.

Д-р Теодора Дърленска – диетолог: „Храните с нисък гликемичен индекс бавно и постепенно повишават кръвната захар и след това също така бавно кръвната захар пада до нормално ниво. Затова смятаме, че храните с нисък индекс по-дълго ни поддържат сити.”

Сладкишите и белите хлябове бързо вдигат захарта, но после бързо я свалят и човек се чувства гладен и яде повече и пълнее. Засега обаче по финансови съображения и по навик българите масово купуват по-меките, по-бели и по-евтини хлябове.

ТОП 24

Най-четени

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?