ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Затлъстяването - рисков фактор за развитието на тумори

bnt avatar logo от Мария Чернева
A+ A-
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Кънките като спорт и студът са едно добросъчетание за сваляле на килограми. За отслабване към кардиолозите активно започват да се включват и онколозите. Защото се оказва, че затлъстяването е сериозен рисков фактор за развитието на тумори. Някои учени дори сравняват лошия ефект от тлъстините с този на тютюнопушенето.

затлъстяването рисков фактор развитието тумори

Кънките като спорт и студът са едно добросъчетание за сваляле на килограми. За отслабване към кардиолозите активно започват да се включват и онколозите. Защото се оказва, че затлъстяването е сериозен рисков фактор за развитието на тумори. Някои учени дори сравняват лошия ефект от тлъстините с този на тютюнопушенето.

Мастната тъкан, особено тази около ханша, е истинско депо за много токсини. Освен че акумулира всички канцерогени, на които сме изложени в околната среда, заради особения си метаболизъм мастните клетки увеличават и нивото на окислителите в организма, които са отговорни за мутациите.

Доц. Милчо Минчев - онкохематолог: "Освен това в мастната тъкан се синтезират женски полови хормони естрогени, което обуславя по-голямата заболеваемост на жените от рак на ендометриума, на гърдата и панкреаса, хранопровода."

Мастната тъкан води по-голямо секретиране на инсулин, който може да стимулира развитието на тумори.

Доц. Милчо Минчев - онкохематолог: "Някои ракови клетки имат рецептор, който сигнализира пролиферацията им и се активира от вещества подобни на инсулин – инсулин подобни растежни фактори."

Установено е също така, че подобно на диабетиците, онкоболните също трябва да се въздържат от ядене на сладко. Туморните клетки се развиват много по-интензивно и изискват много повече енергия. Затова селективно натрупват глюкоза, единственото им гориво. Между другото епидемиолози свързват затлъстяването на американската нация с масовото използване на глукозо-фруктозния сдироп катоподсладител.

Доц. Милчо Минчев - онкохематолог: "Точно преди един месец излезе една статия, която потвърждава, че този глюкозофруктозен сироп подобно на алкохола се метаболизира изключително до масти."

Глукозо-фруктозният сироп започна все повече да измества захарта и в България, ако внимателно четете етикетите.

Пълен текст на интервюто с доц. Милчо Минчев – онкохематолог в Национална специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?