НОВИНИ

21 са жертвите на атентата в Богота

21 души загинаха, а близо 70 са ранени при атентат с кола-бомба в Колумбия. Мишена на нападението е полицейска академия в столицата Богота. Според властите атаката е дело на партизаните от Армията за национално освобождение. Това е най-кървавото нападение в Колумбия от 2003 г. насам.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:04, 18.01.2019 (обновена)
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Около 9:30 ч. сутринта местно време, в офицерската школа "Генерал Сантандер" в Богота нахлува сив автомобил. Блъска трима охранители и чупи бариерата. Секунди по-късно колата избухва.

Моментът не е избран случайно - в този ден в академията се провежда церемония за младите кадети. Взривеният автомобил е бил натъпкан с поне 80 кг. експлозиви. Ударната вълна нанася щети в целия квартал.

Андреас Пеня, очевидец: Експлозията беше толкова мощна, че изпочупи прозорците в радиус от 5 пресечки.
Марта Таркино, очевидец: Имах чувството, че става земетресение. В началото не разбрахме, че е избухнала бомба.

Според разследването зад волана е бил 57-годишният Хосе Рохас - член на бунтовническата групировка "Армия за национално освобождение". Специалист по експлозивите, който подготвял удара в продължение на 3 месеца.

Президентът Иван Дуке обвини бунтовническите групировки за атаката и обяви тридневен национален траур.

Иван Дуке, президент на Колумбия: Това не е нападение само срещу тези млади кадети, не е и срещу полицията. Това е нападение срещу цялото общество. Този терористичен акт няма да остане безнаказан.

Подобни нападения бяха част от колубийската действителност във времето, в което властите воюваха с бунтовническата групировка ФАРК. След като през 2016 г. бунтовниците сключиха примирие с бившия президент Хуан Мануел Сантос, насилието привидно спря.

Днес от ФАРК осъдиха атентата и го определиха като провокация и опит за всяване на напрежение. С идването на власт на действащия президент Дуке, обаче, мирните преговори бяха прекратени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви мерки предприема Столичната община за мръсния въздух в София?
Какви мерки предприема Столичната община за мръсния въздух в София?
Павел Колев е новият изпълнителен директор на "Левски"
Павел Колев е новият изпълнителен директор на "Левски"