ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Смядовските прасета пред изчезване

bnt avatar logo от Здравка Русева
A+ A-
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Стопани от община Смядово, които отглеждат прасета от източнобалканската порода, са на път да ги унищожат. Вече втора година свиневъдите чакат да бъде определена лицензирана кланица, чрез която да продават вкусното месо в Европа. Именно от черните прасета се правят много деликатеси в чужбина. В страната са останали около 6000 животни от тази порода.

смядовските прасета изчезване
Стопани от община Смядово, които отглеждат прасета от източнобалканската порода, са на път да ги унищожат. Вече втора година свиневъдите чакат да бъде определена лицензирана кланица, чрез която да продават вкусното месо в Европа. Именно от черните прасета се правят много деликатеси в чужбина. В страната са останали около 6000 животни от тази порода.

Само до преди няколко години в Шуменско е имало 300 стада от източнобалканската порода прасета. Сега са останали едва 28. Липсата на пазар и средства за отглеждането им принуждава стопаните да ги унищожават, защото всеки ден трябва храна за животните. На практика хората са изправени пред фалит.

Станка Иванова: “Имаме майки, прасим ги, две години го гледаш ...и идва време да го продадеш това месо, ето няма пазар.”

От две години заради огнища на чума по свинете, районите в които се отглеждат полудивите животни, са в карантина. Така месото не може да се изнася на външния пазар. Може да се продава у нас, но пък няма лицензирана кланица. А иначе животновъдите са изпълнили всички ветеринарни изисквания. Не получават и субсидии за отглеждане на уникалната българска порода, въпреки че Европейският съюз е предвидил пари за това.

Кули Кулев – предс. на Асоциацията за развъждане и съхранение на източнобалканската свиня: “Има хора, които изхранват семействата с това. Това им е поминъкът. Те са в безизходица. Той ще бъде принуден да ги убие, за да може да не губи повече.”

От асоциацията казаха, че интерес към екологично чистото месо проявявали търговци от Италия, Испания и Гърция. От този вид месо се прави прочутата шунка прошуто, а у нас преди години се приготвяше оригиналната смядовска луканка.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?