Цените на хранителните стоки на едро са със 7% по-ниски спрямо година по-рано, отчита ДКСБТ.
През март цената на зрелия фасул се стабилизира и той поскъпна само с 0,5 на сто. Цените на млечните произведения се променят сравнително малко - кравето сирене поевтинява с 3.5 на сто, кашкавалът - с 0.5 на сто. Цената на кравето масло се повишава с 1.6 на сто.
Поскъпването на свинското месо на международния пазар се отразява и в България, като през март цената му се вдига с 3%. Цените на месните произведения падат в интервала 2-4 на сто, а пилешкото месо поскъпва с 1.5 на сто.
Цените на основните хранителни стоки (захар, брашно, олио и яйца) бележат спад на годишна база, като поевтиняването на захарта и олиото спрямо същия месец на миналата година е с около 25 на сто.