Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите се догововориха с "Профон" и "Музикаутор" за намаление на тарифите за музика с до 25%. Споразумението важи в следващите 5 години и урежда авторските права за музиката, която звучи в хотелите, заведенията и...
Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите се догововориха с "Профон" и "Музикаутор" за намаление на тарифите за музика с до 25%. Споразумението важи в следващите 5 години и урежда авторските права за музиката, която звучи в хотелите, заведенията и другите търговски обекти.
Зачитането на авторските права е тема, за която се говори много през последните години, факт е обаче, че събраните такси през миналата година са едва 1 милион лева. С днешното споразумение се очаква приходите от авторски права да се увеличат.
В момента едва 10 процента от заведенията и търговските обекти заплащат за музика, което нарежда страната ни на последните места в ЕС по събираемост. Новата, по-ниска тарифа ще влезе в сила от януари 2016 г., а за зимните обекти - от следващия сезон 2016-2017 година. Промяната ще засегне над 100 хиляди търговски и туристически обекти в цялата страна. Очакванията и на двете страни са, че новата по-ниска такса за ползване на музика в заведенията и хотелите ще свие сивия сектор.
Благой Рагин - Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация: "Освен това за сезонните хотели, които са по морето и зимните, ще плащат само за зимния и за летния сезон, така че цената става приемлива и това беше и целта - на широка основа, с по-малки такси и по-голяма събираемост."
Иван Димитров - изпълнителен директор на "Музикаутор": "Надяваме се да вдигнем приходите около 3 пъти в този 5-годишен период."
Предвидени са и по-ефективни мерки за спазване на Закона за авторски права и санкциониране на некоректните ползватели на музика. Сега контролът се извършваше само от Министерството на културата, който според представителите на "Профон" и "Музикаутор" не е достатъчен.
Иван Димитров - изпълнителен директор на "Музикаутор": "Това, което предлагаме ние, е да се децентрализира контролът, т.е. тези правомощия да бъдат вменени и на общинските инспекторати, за да може два пъти годишно, когато те проверяват за пожарна безопасност, ХЕИ и т.н. - това са 5-6 документа, да проверяват и за уреждането на авторски и сродни права."
Сега министерството прави по около 500 проверки годишно, като едва една десета завършват с наказателни постановления. Глобата е от 2000 до 20 хил. лв.
Собственици на търговски обекти, с които разговаряхме днес, са доволни от новото споразумение. Някои от тях обаче мислят, че таксите трябва да паднат още, а други предлагат авторските права да се плащат разсрочено. Репортерите на БНТ2 събраха мненията на хотелиери и ресторантьори от цялата страна.
Целта на намалението на таксите за авторско право за музика е пазарът да бъде обхванат в по-голяма цялост. Това е изискване от страна както на ползвателите и тяхната браншова организация, така и на правоносителите.
Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите: "Всички тези усилия, които полагаме в преговорите, най-вече екипът в София, който пряко се договаря с “Музикаутор” и “Профон”, го правим, за да облекчим бизнеса. Знаете, че доста инстанции има, които всеки се опитва по някакъв начин да товари с такси, с данъци и т.н."
Таксите за търговските обекти се формират по няколко критерия.
Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите: "Таксите зависят от категорията на хотела, от местоположението на хотела, от звездите на самия обект."
Доволен от намаляване на таксите за авторски права за музика остана и изпълнителният директор на хотел в курорта “Златни пясъци” Ласко Жарданов.
Ласко Жарданов, изпълнителен директор на хотел в курорта “Златни пясъци”: "Това ще намали нашата разходна част. Макар че не е съществена, но все пак за нас ще се отрази благоприятно. Мисля, че още по-благоприятно ще се отрази за по-малките обекти, защото при тях тя ще бъде по-сериозна сума."
Ресторантьори от Русе се надяват намалението на таксите за излъчване на българска музика да окаже благоприятно въздействие върху туристическите услуги. Колегите им в Благоевград пък смятат, че въпреки намалението, годишната вноска остава висока.
Павел Димитров, ресторантьор: "Или да го смъкнат с над 75%, за да се плаща ежегодно и от всеки един колега, или по някакъв начин да се измисли на няколко години, защото доста е сериозно, като сума да излиза от нашите джобове."
Според експерти, за да бъде обхваната по-голяма част от пазара, са нужни още две стъпки – първо законодателна промяна, а после – правоносителите да предоставят качествен продукт.