Ако все още не сте боядисали великденските яйца, можете да го направите иднес. Освен това, на Велика събота се месят козунаци. В добруджанскотосело Бранище от рано сутринта жените започнаха да приготвят Великденските козунаци.
Баба Еленка е на 71 години и още учи по-младите жени как се меси вкусен
козунак. "Хубавият козунак става - да е топло в къщи, да е хубава
опарката, да е направена в гърненцето, да не е в тенекяно. Едно време в
гърненцето се правеше опарката, стопяват се захарта с млекцето и се меси.
Слага се мас, мас се топи, не е олио...", разказва Еленка.
Според майсторките, освен че трябва да е топло, друго важно условие за
хубавия козунак са и продуктите, от които се приготвя.
"Това, което се приготви тука, беше от крава, сутринта изцедено мляко,
яйцата бяха пресни от домашни кокошки, захар, олио трябва да се купи, няма откъде. Брашното също беше мляно, домашно", казва още баба Еленка.
А иначе рецептата за домашния козунак е проста - две чаши захар, половин
литър прясно мляко, три яйца, мая и щипка сол. Но и още нещо - здрави ръце за месене.
И докато всяка от жените си припомня вкуса на мамините козунаци, запяват и типичните за Великден песни. Така - работата им спори повече.
Коледно ретро пътешествие в София: От днес тръгва безплатният "Коледен автобус"
Полицаи от Кюстендил разбиха престъпна група за разпространение на наркотици