НОВИНИ

ТЕРОРИСТ № 1 - Човечеството срещу СПИН

До къде е стигнало човечеството в борбата срещу СПИН. Защо науката все още е безсилна да се справи с вируса. Как СПИН промененя света. Какви усилия полага световната общност да спре заразата. Защо Ричард Гиър има фондация за борба с болестта.

bnt avatar logo
от Мария Чернева
10:26, 01.12.2009
Чете се за: 11:58 мин.
У нас
терорист човечеството спин
Снимка:
До къде е стигнало човечеството в борбата срещу СПИН. Защо науката все още е безсилна да се справи с вируса. Как СПИН промененя света. Какви усилия полага световната общност да спре заразата. Защо Ричард Гиър има фондация за борба с болестта.

Дай да я видим. Тази гад. Микроскопично чудовище. Още малко... Ето го. Не, не върни. Добре да го поогледаме. Защото ето това, ще промени човечеството. Или ще го промени, или ще го изтреби. За сега убива по 6 милиона на година. Запомни го. Това, микроскопичното, е най-големият терорист на човечеството.

ТЕРОРИСТ № 1
Човечеството срещу СПИН

Срамуваме се, че не направихме достатъчно да спрем заразата. Ужас! И това е признание на лидерите на глобалната борба срещу СПИН. Като че ли вдигнаха ръце пред ето този, микроскопичния. Ще завладяваме космоса, а самите нас завладяват. Повече от 20 години човечеството не може да се справи с един вирус? Вече клонираме човек, но пък сме оставили заразата да убива. Да расте, да се множи, да поваля милиони, и милиони, и деца, и жени. Кога ще му видим сметката? И как? 2004-та световната общност няма един отговор.

Няма нужда от статистика. И какво, като ви кажа 40 милиона. А пък и то сигурно цифрата не е точна. В Африка е чудовищно. Там никой не може да им хване края. Азия върви по пътя на Африка. В Индия, Китай очакват катаклизъм. Настъпва и към нас. По-близичко - в Украйна - този малкия е вече извън контрол.

Учените. Ами те правят каквото може. Но на този етап, са зациклили. Даже търпят известен провал. След като станаха ясни резултатите от изпитанията на първите ваксини.

Едва ли има друг вирус, който учените да познават толкова добре. Но от 96-та година, когато откриха първите лекарства, нищо друго не са измислили. Могат да спрат за кратко размножаването на ХИВ в кръвта. Но не могат да стигнат до него в лимфите, в мозъка. Пък и лекарствата - да ги пиеш 6-10 години - черният дроб отива на кино.

Антонио Фаучи - Не мисля, че можем да унищожим вируса напълно, мисля че може да бъде контролиран чрез лекарствата.

Антонио Фаучи. Един от големите в науката. Той първи разбра, че ХИВ кара клетките да синтезират вещества, които блокират действието на имунната система.

Антонио Фаучи - Вирусът има много специфични черти, които правят наистина трудно да бъде излекуван един пациент. ХИВ има способността да се скрие в гените на самата имунната система на тялото, а това прави много трудно, дори невъзможно неговото пълно излекуване и унищожаване. Въпреки това, хората могат да водят един относително нормален живот, което е много важно.

ХИВ е хроничен вирус. Като херпеса. Влезе ли веднъж в клетката, няма излизане. Може да спи там няколко години дори. Но все в един момент избива. И при шимпанзетата е така. С тази разлика, че маймуните изкарват нещо като остър грип. Цял живот си носят ХИВ в себе си, но той не може да ги убие. Де да го понасяхме и ние като шимпанзетата. Така че сега големият въпрос е - как да не допуснат тази гад в клетката. Търсят лекарство, което да блокира закачането на вируса. Или да му попречат да пробие мембраната. Ама за сега нищо. Нищичко.

Антонио Фаучи - Няма нищо ново в лечението. Новината, обаче е в достъпа до лечение. Достъпа до лечение на хората от развиващите се страни. До скоро това беше невъзможно, защото лекарствата бяха изключително скъпи. Сега акцентът е лекарствата да станат достъпни и за най-бедните хора в най-бедните страни.

Тъй, тъй. Наистина голяма болка. Колко могат да си позволят 1500 долара на месец за лекарства. Малко. В Африка - хептем. В Тайланд, обаче, лечението излиза 30 долара. За месец. По долар на ден. Е това трябва да е голямата новина. Но нещо се размина с фурора.
Тези крясъци са от години. От години всякакви организации на правозащитници, серопозитивни и болни натискат големите фармацевтични компании да намалят цените на лекарствата. Те наистина са скъпи, но индустрията трябва да си върне милиардите, инвестирани в проучвания и изследвания. Трябва и да печелят, за да могат да инвестират в нови. Затова и всяко едно ново лекарство има 20 годишна защита, патент. Но пък натискът на пострадалите наистина е ожесточен. И много убедителен. Все пак гинат милиони. Всъщност едно от правилата на световната търговска организация позволява в случаи на кризи, епидемии, катаклизми страните да се произвеждат евтини копия. Бразилия, и Южна Африка се възползваха от това, но последваха дълги и тежки дела. В Тайланд за сега е тихо. Копията се произвеждат от правителствената държавна фармацевтична компания.

Какъв е резултатът от приложението на това лекарство.
Д-р Итсарет Гошривата -р-л търговски отдел Правителствената фармацевтична организация - Да, Много добър - ние направихме много клинични изследвания в тайландските болници, сега се готвим да го изнасяме в Камбоджа и Нигерия. Пациентите след като получиха лекарството се чувстват много добре.
М. Ч. - Пациентите ли си го купуват или правителството го осигурява безплатно.
Д-р Гошривата - До сега всеки си плащаше. Но сега правителството стартира нова кампания и болните сега плащат за лечението си в болниците около долар. Това означава че лекарството е почти безплатно.

Какво мислите за този експеримент, ще бъде ли успешен
Фаучи - Надявам се, мисля че времето ще покаже.

Да, Фаучи съвсем основателно не показа възторг. Кой знае какво точно произвеждат тайландците и колко са ефективни лекарствата им. Затова и новината предпазливо се размина с фурора. Още повече, сами по себе си, евтините лекарства, особено в Африка няма да помогнат особено. Преди лекарствата, трябват лекари специалисти. Преди тях трябват болници, апаратура, инфраструктура. Здравно образование на самото население. От невежество и страх, африканците често отказвали хапчетата, хвърляли ги, прекъсвали лечението си.

Голям скептицизъм настана и заради ваксините. Излязоха резултатите от изпитанията на хора на първото поколение ваксини. Пълен провал. Не можаха да предизвикат надежден имунитет. Вирусът пак излезе по-умен. Сега вече е ясно, че едва ли ще проработят и второто поколение ваксини. Резултатите с тях ще са готови към 2009.

д-р Еспарза - фондация "Бил и Мелинда Гейтс" Изпробваме ваксини вече 16 години и върху хора. Научили сме, че те могат да са безопасни за хората, знаем че предизвикват някаква реакция върху именната система, знаем че някои от ваксините мота да защитят маймуните от заразяване. Но трябва да направим много повече изпитания с хора. Само така можем да стигнем до създаването на ново поколение ваксини. Но имаме нужда от нов начин за на сътрудничество между всички учени, които работят по проблема. И това е голямата надежда според мен - че учените вече имат желание да работят заедно, а не поотделно в конкуренция. Трябва да създадем такава ваксина, която да предизвика много по-добра реакция на имунната система от естествената.

За съжаление индустрията не е достатъчно заинтересована да инвестира масово в създаването на ваксина. Просто ваксините не гарантират бърза възвращаемост на вложените пари и ... са предназначени най-вече за развиващите страни. Медикаментите се приемат всеки ден и следователно имат осигурен пазар. Пък и болните са готови да дадат всичко, само и само да бъдат лекувани. Това разбиране създаде една доста сериозна международна инициатива на общественици и организации, които се опитват да подпомагат развитието на ваксините.

Защото преди време и Клинтън обеща пари за
ваксини. Но Буш не даде. А то какво ли не се приказва срещу американския президент. И как ли не беше наричан на световния конгрес по СПИН в Бангкок. Тези викат че е лъжец... тези че е масов убиец ... Засрами се .. Заливат портрета му с червена боя
Работата е там, че САЩ би трябвало да е един от най-големите донори на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Г-8 обещаха да отделят по 10 милиарда долара всяка година, 3 милиарда от Съединените щати. Миналата година, обаче, Америка даде едва 500 милиона, тази 200 милиона. Четири пъти по-малко от това, което дава например частната фондация на Бил и Мелинда Гейтс. Претенциите на Америка и Буш са в харча на парите. Те искат строги правила. И поне 30 процента да минават през религиозни организации. Разбираемо. Буш е един дълбоко религиозен човек. Само че обикновено тези религиозни фондации пренебрегват използването на презервативи. На Буш му харесват програмите за ... въздържание от секс преди сватбата. Такива ми ти работи.... Много е изнервящо ... Значи Буш смята, че болестта ще спре, ако спрат безразборните връзки и се наблегне на половото въздържание преди брака. Ами... Доста нечовешко. И безотговорно. Така реагират повечето активисти. При положение, че всяка година се заразяват по 5 милиона, половината от тях жени, които нямат особен избор да отказват секс, било преди или след брака....
Оказва се, все пак, че Буш има и последователи. Например, президентът на Уганда също смята, че любовните отношения, които се базират на доверие са по-важни отколкото използването на презервативи.

Та се връщам на парите. Те и другите от Г-8 едно обещават, друго дават. Затова сега постъпленията на глобалния фонд са малко над 5 милиарда. Крайно недостатъчно за изграждане на медицински пунктове особено в африканските и азиатски страни, обучение на персонал, лечение, образование, профилактика. Тук му е мястото да спомена, че глобалният фонд финансира и нашата програма за «Превенция и контрол на ХИВ/СПИН» с близо 7 милиона долара.

Пари има - твърдят експерти от световната банка. И припомнят, че само за военни разходи всяка година в света се отделят 900 милиарда долара. Но няма желание да се пренасочат. Той и Кофи Анан на това набляга като призовава САЩ да отделят повече. Че борбата срещу СПИН трябва да е същата, като войната срещу терора. И че тероризмът може да убива хиляди, но тук има епидемия, която убива милиони.

Ричард Гиър - Аз съм тук днес, защото навън има един терорист, много жесток терорист. И това не е Осама бен Ладен. Това е СПИНът. Това е най-голямата заплаха за нашето щастие.

А? Ричърд Гиър. Освен че е красавец, изглежда сериозно ангажиран срещу микроскопичния. Направил и фондация. Гиър фондейшън. Нали знаете, от светските хроники, че се е посветил на будизма. Та Гиър възприел като своя мъдростта на един будистки проповедник от 7 век - Шантидева. Цялото страдание на света идва от желанието за собствено щастие. Цялото щастие на света идва от желанието да намериш щастие за другите. Сега на конгреса в Бангкок беше един от най-активните в опита на света да мобилизира всички сили срещу епидемията.
Между другото само като споменах, че съм от България веднага се отвори за разговор. Обясни, че има проект за страните от източна Европа и България. Че е много важно да не допуснем епидемия и много би искал да помогне. Пък на края даже призова българите да са по разумни.

Ричард Гиър - Обърнете се и бъдете част от това интервю. Много е важно хората да разберат каква е тази болест. И едно от най-важните неща е хората да говорят свободно за секс, защото навсякъде по света се случва едно и също - болестта се предава чрез небезопасен секс. Използването на презервативи е много важно. Дори и да познавате партньора си - правете безопасен секс. Това наистина ще помогне. Трябва да се научите как да го правите. Има организации на ООН, които могат да предоставят наистина добра информация за тези неща , можете да намерите много и в интернет.

Е, да си дойдем на думата. Повече от 20 години не можаха да измислят нищо по добро от презервативите. Още повече - сега те са издигнати в култ, те са Господ. И около него се вихрят всякакви идеи за употреба. ....О, това е много шик/рокли от презервативи/. Само че май не може да се перат.... И за брошка става. Защо не. Добре че попитах. Това с брошката излезе сериозен проект - как се пропагандират презервативи на хора, които не искат и да чуят за това.

Жаклин Ингберг - СПИН общество - Правим го за страни като Южна Африка, Азия и Карибите, където презерватив е срамна дума.
М. Ч. - В смисъл?
Жаклин - Имаме този проблем с малко образованите и неграмотни хора. Когато се опиташ да им обясниш - какво е безопасен секс и им покажеш презерватив, те веднага ти обръщат гръб. Не искат да говорят за това. Смятат, че е срамно. Но ако им предложиш презерватив, като произведение на изкуството те се спират с интерес. После го обръщат, виждат какво е и казват А... какво е това. И така може да започне един диалог. Можеш да им обясниш как се използва и това е изключително важно.
М. Ч. - Имате ли успех с този проект?
Жаклин - Да, да имаме голям успех. Този метод определено работи.

Дори слоновете са обучени да раздават презервативи. Дали ще даде и на мен?.... Даде.
Каквото и да си мисли Буш, в развиващите се страни залагат основно на пропагандата за безопасен секс. Като в Индия. СПИНът там се разпространява основно по полов път. Има райони в които повече от половината проститутки са заразени. И шофьорите са рискова група. Така че усилено ги обучават.

UNDP - Шофьор - Преди никой не използваше презервативи. Сега самите проститутки станаха по умни и изискват презервативи.
UNDP - Проститутка - Продаваме секс, за да си пълним стомасите. Някои от клиентите ни не искат да използват презервативи и ние ги губим. Но какво да се прави.

Камбоджа. Историята е почти същата. В рисковата група освен шофьорите, попадат полицаите и наборниците. Пак основен контингент на проститутките.... Ха-ха ..Презерватив върху банан. И така става.

Проститутка - Казвам на моите клиенти, че трябва да използват презервативи. Защото ако се заразят, след това ще заразят и жените си.

В Тайланд. Много са горди, че са успели да ограничат разпространението на заразата. За няколко години успели да постигнат 95 процента използване на презервативи сред проститутките и техните клиенти. Или поне така се хвали техният премиер. Обучението започнало от врата на врата.. Много добре. Но изглежда не е минало съвсем демократично и доброволно. Във всеки случай момичетата протестираха - спрете полицейските хайки - пише на плакатите им... Ние сме тук, ние сме там, ние сме навсякъде.... Секс услугите са като всяка друга работа.

Ти си секс-работничка, така ли
Нуи - Да
М. Ч. - И какво демонстрирате сега
Нуи - Искаме да кажем на правителството, че нашата работа е като всяка друга и че ние имаме права.

Кофи Анан - свидетели сме на една ужасяваща тенденция. СПИН все повече засяга жените. Жените са повече от половината от заразените. И стават все повече.

Увеличаване на правата на жените. Сега това е вече стратегия срещу разпространението на СПИН. Жените са по-застрашени от мъжете заради социалното неравенство, бедността, неграмотността и насилието от страна на мъжете. Заради някои културни стереотипи. Като например, че мъжете, които не показват на жените си, че те са господарите - не са истински мъже. Или пък, че момчетата на 13 трябва да отидат при проститутка, за да станат истински мъже. В някои страни е немислимо жена да откаже секс на мъжа, еле пък да изиска презерватив. Е, за това от Амнести интернешънъл се намесиха, като обявиха СПИН епидемията не просто здравна криза, а криза на човешките права.

И доколкото нравите се променят трудно, женски организации заложиха и на друго. На разработката на микробициди. Така би трябвало да звучи на български.

д-р Мегън Гьотемулер - програмен координатол н "Глобална инициатива за микробициди" - Това е гел или крем, който се използва вагинално и с който жената може сама да се опита да се предпази от инфекция.
М. Ч. - Как действа?
Мегън - Микробицидите могат да съдържат активни съставки от лекарствата или ваксините срещу ХИВ, които да не позволят или да намалят драстично заразяването при полов акт. Учените работят върху това от 15 години, но много разхвърляно, без особена подкрепа. Затова започнахме световна кампания, да се опитаме да привлечем повече инвестиции в разработката на микробицидите и бързото им внедряване. Това трябва да е един евтин препарат, достъпен за жените и в най-затънтените места на света.

Тина Норгард - Тази спринцовка след като се използва веднъж не може да се използва повторно. Иглата се връща в тялото, главата се чупи. Или пък тази - след инжекцията се слага капачката, която повече не може да се махне и така е напълно безопасна да персонала от инцидентно убождане и заразяване. А тази спринцовка е още по-добра. При нея иглата се прибира автоматично. Така че, както виждате, разполагаме с технологии, които осигуряват напълно безопасни медицински практики.

Ето това е една от темите, която липсваше дори в периферните дискусии на световния конгрес по СПИН тази година. Абсолютно непонятно. При положение, че и в момента, стотици хиляди срещат вируса в болниците. От повторна употреба на спринцовки и други лоши медицински практики. И тази врата все още е широко отворена.
Е, все пак не мина съвсем без шум. За да запълнят тишината, от международния институт за безопасни практики в здравеопазването и проф. Дейвид Джизълкуист свикаха извънредна пресконференция посветена на защитана на българските медици осъдени в Либия. Нищо чудно. Специалистите са напълно убедени, че случаят в детската болница в Бенгази е категоричен за вътреболнична инфекция заради нестерилни практики. А проф. Джизълкуист е свидетел на защитата в делото на българските медицински сестри.

Лилиан Салерно - адвокат по обществено здравеопазване, международен институт за безопасни практики в здравеопазването - Ние сме силно обезпокоени, че на тази конференция няма дори и един плах опит да се дискутира темата за безопасните медицински практики в болниците в Азия и Африка. Това ни безпокои силно и заради факта, че в момента в затвора в Либия има 5 медицински сестри осъдени на смърт заради това, че са заразили умишлено над 400 деца. Ясен пример за това, какво става, когато хората не търсят истинските причини за това. И според последните статистики в Китай например над един милион души са заразени в болниците, при нееднократно използване на спринцовки.

Проф. Дейвид Джизълкуист - епидемиолог, международен институт за безопасни практики в здравеопазването - По данни на ЮЕНЕЙДС програмата на ООН срещу СПИН, 5 процента от заразите в света стават при нестерилни практики и още 5 процента от нетествана кръв.

Акад Вадим Покровски - вирусолог, р-л на Централнат алаборатория по СПИН, Русия - Имахме подобна вътреболнична инфекция от СПИН на юг от Русия в Калмикия. Там преди 16 години един моряк, който се върнал от Африка, без да знае че е заразен се жени и му се ражда дете. То също било заразено. Бебето боледувало често и затова често лежало в болница. И в един момент с почти мистериозна изненада започнахме да откриваме едно по едно много други заразени деца със СПИН. И понеже не открихме вируса при родителите им, стана есно че той се е предал при манипулации на медицинския персонал. И дйствително се оказа, че сестрите са правили два пъти повече инжекции, отколкото са използваните спринцовки. Или пък са използвали един и същи хепарин, да промиват катетрите на децата. В Калмикия в крайна сметка са заразени 75 деца. Но те са приемани за лечение в още 10 други болници в Ростов на Дон и Волгоград. Там заразата се е разпространила по същия начин и засегна общо 245 деца.

Проф. Дейвид Джизълкуист - Мисля че ще е много добре да накараме СЗО да говори открито по този въпрос, както и ООН. Мисля че случаите в Румъния и в Русия, както и вътреболничната инфекция в детската болница в Либия, бяха разследвани както трябва, но резултатите не бяха публикувани. Те не получиха гласност и хората не успяха да се поучат от тези грешкии затова стигна до там да се винят отделни хора, а не да се търсят причините в медицинските процедури.

Лилиан Салерно - в международен план акцентът срещу СПИН се премести върху лечението и за съжаление никой не говори за вътреболнични инфекции с ХИВ. Ако за това се говореше, сега българските сестри нямаше да бъдат в затвора. На всички щеше да е ясно че такива неща се случват. Смятам че международната здравна общност също трябва да поеме своята отговорност, защото ако бяха разпространили тази литература, вътреболничните инфекции можеше да спрат.

За да засилят още повече вниманието, Лилиан и проф. Джизълкуист напечатаха и раздаваха цял ден тениски с посланието си - Спасете сестрите. Спрете смъртното наказание за българските сестри в Либия. И успяха - събудиха много сериозен интерес.

А, ето нещо, за което предричат почти революционен ефект. Тестове за СПИН, при които вместо кръв се изполва слюнка. Изпитанията им доказаха надеждност.

Ричард ван Маанен - вицепрезидент в биомедицинска корпорация "Колипте" - Нищо сложно. С памучен тампон се събира слюнка от устата. После се размива в обикновен буфер. В него се слага самия тест ... Да наистина прилича на тест за бременност. Освен слюнка, може да се използва капка урина...
Много е лесно, може да се използва и от деца. Но все пак тестът е предназначен да се използва от лекари и специалисти в болницата. А дали ще може да се използва свободно и от другите, това зависи от законодателството на самата държава. И дали ще можете да си го купувате от аптеката, това трябва да реши правителството на България.
Резултатите ви са готови. Тук нямаме право да правим тестове, но мога да ви покажа как изглежда серопозитивен и негативен резултат. Ако се появи само една чертичка, няма за какво да се тревожите. Две чертички са червена лампичка.

В слюнката и урината няма вируси, но може да има антитела. Тестът ги регистрира. За да е абсолютно сигурно, обаче, че има и вирус, трябва все пак да се направи и кръвен тест. Специалистите възлагат големи надежди на тези тестове. Евтини, лесни и достъпни ще преодолеят ведната неудобството, страха и нежеланието на хората да ходят до болницата, ще запазят и тяхната анонимност. Вероятно ще бъдат предпочитани и от лекарите, защото рискът от неволно заразяване се свежда до нула.

Хих-хоп изпълнение на африканци, което пропагандира използването на презервативи

Видя го, нали. Запомни го. Микроскопично чудовище. Ще промени човечеството. Или ще го промени, или ще го изтреби. За сега убива по 6 милиона на година. Това, микроскопичното, е най-големият терорист на човечеството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Ще има ли служебен кабинет? Президентът ще приеме Димитър Главчев в 10 часа утре
Ще има ли служебен кабинет? Президентът ще приеме Димитър Главчев в 10 часа утре
18:25, 25.08.2024
Чете се за: 01:02 мин.
Катастрофа причини огромно задръстване на "Тракия"
Катастрофа причини огромно задръстване на "Тракия"
17:27, 25.08.2024
Чете се за: 01:05 мин.
Мъж пострада след избухване на газова бутилка в Бургаско
Мъж пострада след избухване на газова бутилка в Бургаско
17:11, 25.08.2024
Чете се за: 00:30 мин.
Две катастрофи за часове блокираха движението по пътя между Девин и Смолян
Две катастрофи за часове блокираха движението по пътя между Девин и Смолян
16:35, 25.08.2024
Чете се за: 01:00 мин.
30% ръст на туристите отчитат в Приморско
30% ръст на туристите отчитат в Приморско
16:02, 25.08.2024
Чете се за: 03:10 мин.
Патриарх Даниил за приетия закон за църквата в Украйна: Защо управниците тормозят народа си?
Патриарх Даниил за приетия закон за църквата в Украйна: Защо управниците тормозят народа си?
14:57, 25.08.2024
Чете се за: 02:02 мин.
БДЖ мемета: Благодаря, че ме докарахте жив!
БДЖ мемета: Благодаря, че ме докарахте жив!
14:43, 25.08.2024
Чете се за: 03:12 мин.
Пак заради безводие протест блокира главния път Пловдив-Смолян
Пак заради безводие протест блокира главния път Пловдив-Смолян
14:17, 25.08.2024
Чете се за: 00:40 мин.
Две години в очакване на справедливост за смъртта на бургаските полицаи
Две години в очакване на справедливост за смъртта на бургаските полицаи
13:07, 25.08.2024 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
Безводието изкара хората на пътя, блокираха достъпа до Рилския манастир
Безводието изкара хората на пътя, блокираха достъпа до Рилския манастир
12:33, 25.08.2024
Чете се за: 00:25 мин.
80 души се борят с пожара в Рила
80 души се борят с пожара в Рила
12:16, 25.08.2024
Чете се за: 00:57 мин.
Локализиран е пожарът на територията на общините Брезник и Сливница
Локализиран е пожарът на територията на общините Брезник и Сливница
12:08, 25.08.2024
Чете се за: 00:47 мин.
Топ 24
Най-четени
Ангела Меркел направи първи рокади в кабинета
Ангела Меркел направи първи рокади в кабинета
Президентът Първанов ще се срещне с председателя на НС Цецка Цачева
Президентът Първанов ще се срещне с председателя на НС Цецка Цачева