В месарските магазини в Благоевград днес се виеха опашки за агнешко. Напоследък те са рядка гледка, но хората казаха, че бързат да изпреварят обичайния търговски трик за вдигане на цените по празниците. Дни преди Гергьовден цената е между 10 и 13 лева и в сравнение с великденските празници няма увеличение. Близо по около 60 лева са заделили благоевградчани за гергьоденското пазаруване.
В месарските магазини в Благоевград днес се виеха опашки за агнешко. Напоследък те са рядка гледка, но хората казаха, че бързат да изпреварят обичайния търговски трик за вдигане на цените по празниците. Дни преди Гергьовден цената е между 10 и 13 лева и в сравнение с великденските празници няма увеличение. Близо по около 60 лева са заделили благоевградчани за гергьоденското пазаруване.
Най-предпочитан за гергьовденската трапеза е агнешкият бут, но той е и по-скъп - 12,2 лв. Затова агнешката плешка с цена 10,80 се оказа най-изгодна за джоба на благоевградчани.
Мъж: „Еми изгодна е цената, агнешкото обикновено е на 12.50, но това е по-евтино плешката.”
На опашката някои си обменяха рецепти, с които да изненадат гостите за Гергьовден.
Жена: „Взимам си плешка, пълня я със зелени неща - лук, коприва, лапад и така изпичам го с масло, с червен пипер.”
Докато повечето купуваха по килограм-два агнешко месо имаше и такива, които са скътали пари за половин агне.
Мъж: „Запазили сме от предишни месеци и сега съм доволен от песнията ми с жена ми заедно, така че мога да си позволя.”
На зеленчуковия пазар обаче търговията не вървеше. Намалените, марула, репи и лук на 30 стоники, краставици за 2 лева и домати по 3 не примамват клиентите. Търговците от зеленчуковите сергии все пак се надяват, че хората ще дойдат и при тях, защото печено агнешко месо без зелена салата не върви.