Количеството пестициди в продаваните зеленчуци и плодове е в опасни количества, предпреждават от движението "Приятели на земята " и фондация "Право да знам". От там са направили експеримент като закупени от едно и също място продукти са изпратени за изследване в българска и холандска лаборатории. Пробите, направени в холандска лаборатория, показават 92% - остатъци от пестициди. Освен това засечени са 102 пестицида, 15 от тях забранени за употреба в ЕС. В България отчитат чисти проби.
Количеството пестициди в продаваните зеленчуци и плодове е в опасни количества, предпреждават от движението "Приятели на земята " и фондация "Право да знам". От там са направили експеримент като закупени от едно и също място продукти са изпратени за изследване в българска и холандска лаборатории. Пробите, направени в холандска лаборатория, показават 92% - остатъци от пестициди. Освен това засечени са 102 пестицида, 15 от тях забранени за употреба в ЕС. В България отчитат чисти проби.
Къде на шега, къде на истина все по-често се питаме какво да ядем? Особено в сезона на пресните зеленчуци. Стряскащ е фактът, че може да си купиш салата с 60 пъти над нормата съдържание на пестициди. Данните обаче са от лаборатория в чужбина.
Валентина Лукова - ръководител на проекта "Граждански принос към създаване на ефективна и прозрачна система за мониторинг на храните": "В българската лаборатория в нито една от 10-те проби не бяха открити никакви пестициди, независимо дали под или над нормите, а в холандската една единствена проба беше чиста."
Защо се разминават драстично резултатите? Все още точен отговор не може да се даде, но от здравното министерство днес изпратиха писмено становище по проблема: изследванията се правят в 6 акредетирани лаборатории, които работят по европейски правила и норми. Контролират се 144 пестицида целогодишно. На контрол подлежат както храните, произведени в страната, така и тези от внос, като периодично се вземат проби от тях от местата, където се съхраняват и предлагат на потребителите. От проект "Право да знам" са констатирали и разминавания между данните на министерствата на земеделието и здравеопазването. Обяснението обаче е, че взетите на полето проби имат по-високо съдържание, а докато стигнат до пазара има карантинен период. Или с други думи не всичко прясно се оказва полезно.
Антон Величков - Изпълнителен директор на Националната служба за растителна защита в МЗХ: "От началото на година са проверени над 700 земеделски поризводителя, но не са открити, взети са и близо 70 проби, но не по мониторингова програма, а 70 листни проби за вида на пестицида, които се използват и до този момент не сме открили някакви сериозни нарушения."
У нас има хармонизиран с европейските норми списък на разрешените пестициди - те са повече от 270. И все пак тези вещества се акумулират в кръвта и водят до здравни проблеми след време.
Проф. Надка Бояджиева - ръководител на катедра по фармакология и токсикология в МУ-София: "Това са ефекти върху бъбреците, черен дроб, могат да бъдат върху стомашно-чревиня тракт и особено върху репродуктивната система."
Има обаче и начин да се предпазваме от нежелания ефект
Проф. Надка Бояджиева - ръководител на катедра по фармакология и токсикология в МУ-София: "Днес употребяваме салата от краставица и домати, утре употребяваме салата от марули, в други ден друга салата и отново връщаме.Така пестицида, който е бил в краставицата и доматите, няма да се натрупа в следващите два, три дни. И така ще го избегнем."
Специалисти и неправителствени организации виждат решение на проблема с контрола в създаването на Агенцията за храните, която трябва да заработи до края на годината.
Коледно ретро пътешествие в София: От днес тръгва безплатният "Коледен автобус"