НОВИНИ

МВР задържа няколко групи в Северозападна България за купуване на гласове

МВР следи 1 000 души, за които има информация, че се готвят за изборна търговия, съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

bnt avatar logo
от БНТ
20:15, 14.09.2014
Чете се за: 01:14 мин.
У нас
МВР следи 1 000 души, за които има информация, че се готвят за изборна търговия, съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Вече има задържани няколко групи в Северозападна България за купуване на гласове. Най-новият вид изборна измама, по която работи полицията, е кандидат-депутати да си купуват преференциален вот. Идеята им е да се изместят по-напред в листата. Имената на всички 1000 души, за които има информация, че са участвали или ще участват в изборна търговия, вече са разпратени на областните дирекции на МВР. В списъка са лица и с предишни криминални прояви. Те ще бъдат следени зорко, увери главният секретар.
lazarovСветлозар Лазаров, главен секретар на МВР: Този път няма да чакаме, както е прието назад в годините, по непонятни за мен причини, разбира се, да се чака някой да бъде задържан за търговия с гласове, грубо казано.  Там, където имаме доказателства за лица за тяхна престъпна дейност, лицата биват задържани. Това, че има данни, че тези лица ще участват в търговията с гласове, за нас е още по-добре. 
МВР следи и десетки кандидат-депутати. Те купували избиратели, които да гласуват за тях преференциално и така да ги изместят по-напред в листата на съответната политическа сила. Министър Бакалов отказа да уточни броя на сигналите и районите, в които действа новата схема.
bakalov 2Йордан Бакалов, министър на вътрешните работи: Те в момента, в който спечелят преференция и имат най-много гласове, директно отиват, ако имат над 50%, стават първи. Или преференцията, която, ако надминат като процент, тогава отиват и стават втори. И ако партията примерно е спечелила в този район повече от две-три места, си влизат в парламента.
МВР е разпратило указания до районните управления как да действат при охраната на изборния процес. Служители от администрацията ще бъдат командировани и в секциите зад граница, посочи премиерът Близнашки, и увери, че мъртвите души от избирателните списъци са изчистени.
bliznashki2Георги Близнашки, министър-председател: Време е да настъпи спокойствие в нашето общество. Доказано беше, че има съответствие между издадените лични карти и задгранични паспорти и броят на българските граждани, включени в изборните списъци.
Повече от половината бюлетини вече са отпечатани. МВР охранява и тях.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реформаторският блок не избра лидер на коалицията
Реформаторският блок не избра лидер на коалицията
Джихадистите екзекутираха британски заложник заради политиката на Лондон
Джихадистите екзекутираха британски заложник заради политиката на Лондон