След празниците на боба, на тиквата, на ябълката, на розата вече има и фестивал на гъбата. Той се проведе в живописнато русенското село Красен, разположено в центъра на националния природен парк Русенски Лом. Мястото е известно и с най-голямото предприятие за гъби на Балканите.
След празниците на боба, на тиквата, на ябълката, на розата вече има и фестивал на гъбата. Той се проведе в живописнато русенското село Красен, разположено в центъра на националния природен парк Русенски Лом. Мястото е известно и с най-голямото предприятие за гъби на Балканите.
Има легенди, че първите хора са поризлезли от гъбите. Може би и затова в село Красен гъбите са на особена почит. Местните твърдят, че от тях могат да се направят повече от стотина ястия. И категорично демонстрираха уменията си на фестивала на гъбата - панирани, в баница, запечени и какви ли не още изтънчени специалитети.
Не само в Красен, но и в околията са вече пристрастени към култивирана печурка. Варовиковите скали, които заграждат отвсякъде селото са ценен източник на камък, а образувалите се пещери се оказват изключително подходящи производство на гъби. Затова от почти половин век в 12 пещери се култивират печурки.
Светослав Стоянов – директор на гъбозавода в с. Красен: "Температурата е целогодишно 14 градуса средна температура. Цикълът в пещерите е три месеца, средно на ден поризвеждаме по 2.5-3 тона."
Всички гости на фестивала на гъбата опитаха от производството на това уникално съоръжение. Малчуганите се закичиха с призове за мис и мистър Гъбка. Така първият фестивал на гъбата се превърна в незабравимо изживяване, а организаторите имат амбицията от догодина да има и международно участие.
Коледно ретро пътешествие в София: От днес тръгва безплатният "Коледен автобус"