Така нареченият гурме туризъм е широко разпространен по света. България също е дестинация при пътуванията с цел гастрономически удоволствия. Все повече чужденци посещават страната ни заради вкусната и евтина храна и изключителни напитки.
Така нареченият гурме туризъм е широко разпространен по света. България също е дестинация при пътуванията с цел гастрономически удоволствия. Все повече чужденци посещават страната ни заради вкусната и евтина храна и изключителни напитки.
Дори и с разходите за пътуване и хотел на много гърци, например, ще им излезе по-евтино да дойдат до България и да се отдадат на неповторимите родни вкусотии. В сезона на летните почивки такива чуждестранни гости са рядкост, но все пак ги има.
Чужденците са много доволни от българската кухня, разказва Ивайло Рангелов - главен готвач в елитен столичен ресторант, докато приготвя за целите на този репортаж непознато за нашите представи предястия с риба. Особено при по-дълъг престой често туристите си поръчват ястието, което им е допаднало вчера. Ивайло леко видоизменя традиционните български блюда, за да допуснат на вкуса на чуждестранните гости. А повечето от тях предпочитат класиката в българската кухня
Въпреки че на нас шопската салата ни изглежда лесна за направа, трябват добри продукти и старание за добър резултат, пояснява Ивайло. Чужденците не остават безразлични и към друга ценност на родната софра.
Българите не отделят толкова голямо внимание на външния вид на чинията, а по-скоро на количеството и разнообразието на храната, смята Ивайло. Той като професионалист отделя голямо внимание на естетиката.
Коледно ретро пътешествие в София: От днес тръгва безплатният "Коледен автобус"