Над 120 сорта череши се отглеждат в Кюстендилския край. На празника начерешата стотици производители от региона показват продукцията си, атрактивно подредена в центъра на Кюстендил. Тази инициатива се провежда за трета поредна година с идеята да се превърне в традиция.
Над 120 сорта череши се отглеждат в Кюстендилския край. На празника на
черешата стотици производители от региона показват продукцията си, атрактивно подредена в центъра на Кюстендил. Тази инициатива се провежда за трета поредна година с идеята да се превърне в традиция.
Тези пана са направени с богато въображение, но кюстендилци използват
черешите масово и в бита. Местните хора се хвалят, че от черешовата ракия глава не боли:
"Хапват по една черешка, глътват по една глътка черешова ракия - да смесят вкусовете."
"Много вкусни неща правиме - компоти, сиропи, сладка, ракийка също става от черешите и ги възпяваме в песни, като в песента е казано, че щом черешите узреят, цял ден песни там се пеят."
Да отглеждаш череши в Кюстендил е въпрос на чест и традиция, гордеят се
местните. Грижат се за различни сортове от вкусния плод и не крият тайната на сладостта им.
Петър Паунов - кмет на община Кюстендил: "Това е едно от малкото конвертируеми неща за съжаление все още в България и се надявам да го съхраним и да го развием по най-добрия начин. Всеки може да се наслади на красотата и да опита вкуса."
Освен добри вкусови качества, в черешите има и много витамини, особено
полезни са за сърцето, обясниха специалистите.
Доц. д-р Николай Христов: "Обиколил съм почти цял свят с развито черешопроизводство страни включително и в България, но по-вкусни череши от тези в Кюстендил не съм вкусвал никъде."
По време на празника ще има и фолклорен фестивал под мотото "Черешчица род родила". За ценителите ще има кулинарна изложба и конкурс за най-едрата череша.
Опасното вещество GBL все по-често се използва по метода на "спайкване"