Търсенето на биопродукти се е увеличило през последните години. Все още обаче те се предлагат на твърде малко места. Това стана ясно на провеждащото се в столицата изложение на биохрани и хранителни добавки.
Все по-богат е изборът от биохрани, които са достъпни на българския пазар. Предлага се обаче преди всичко вносна продукция, а това повишава цените. Българското производство е с цени, сравними с тези на обикновен пазар, но производителите ни предпочитат да изнасят продукцията си зад граница, заради риска у нас да не се изкупи.
Килограм български биоябълки струва 3 лева. Българинът обаче няма навик да търси биохрани. Така не цената се оказва водеща за интереса към тях, а информацията къде може да ги открие. Ползите за здравето от консумацията на биохрани са огромни.
Калин Класанов, собственик на магазин за биохрани:
– Знае се за тях с какви торове са обработвани, как са пръскани, няма пестициди, няма нитрати.
След раждането на 4-годишната им дъщеря, Калин и съпругата му Анита започват да се хранят само с биопродукти.
Калин Класанов, собственик на магазин за биохрани:
– Ядеме само пълнозърнеста храна, само здравословна храна може би да се каже. Чувстваме се прекрасно.
Репортер:
– Хората с по ниски доходи могат ли да си позволят да ползват биопродукти?
Калин Класанов, собственик на магазин за биохрани:
– По нашите сметки се оказа, че ние ядем малко по-малко храна. Ядеме по-пълнозърнеста храна, по разнообразна храна и се храним с по-малко количество.
И ако парите все пак не ви стигат, истински биозеленчуци може да намерите в градината на баба от село.