НОВИНИ

В Белгия предлагат храна от насекоми

В Белгия изцяло преобръщат представите за гастрономия.

bnt avatar logo
от БНТ
07:24, 06.11.2014
Чете се за: 00:59 мин.
По света
В Белгия изцяло преобръщат представите за гастрономия. Все по-голяма популярност в страната набира.... храна от насекоми. Ларви, червеи и щурци атакуват белгийските хладилници. Причина e  нов закон, който разрешава производството и продажбата на определени видове насекоми. - Добро е. Всъщност е доста вкусно, - смята Ники Денийф, който вече е опитал странния деликатес. Белия е първата европейска държава, която регламентира използването на насекоми в хранително-вкусовата промишленост. Веднага след прокарването на новата наредба през 2013-та година, находчиви търговци започват да се възползват от открилата се пазарна ниша. Развъдник за скакалци рекламира своя продукт като "хрупкав" и с "деликатен вкус на ядки".
Дамиен Хусманс, производител: Насекомите са храната на бъдещето, което е много добре и за околната среда, защото се използват много по-малко ресурси. Освен, че са вкусни, насекомите са и чудесен източник на протеини. Казахме си - има търсене, защо да не започнем да произвеждаме още сега.
На белгийския пазар вече е достъпно огромно разнообразие от храна, приготвена от насекоми. Много популярни са червейчета с вкус на моркови, домати и дори шоколад. Макар и за мнозина идеята дори да опитат насекомо да им  се струва невъзможна, има и такива, за които миниатюрните гадини са истински деликатес. Университет в Брюксел вече е обогатил менюто в столовата си с бургер, направен от червеи.
Герт Венкен, студент: Хората го намират за противно, но е точно толкова противно колкото това да ядеш животински вътрешности. Много хора ядат всякакви части от животните. Защо тогава насекомите да са гнусни? На мен ми харесват.
Други обаче все още не се престрашават да опитат от новостите.
Рене-Клод Шартон, клиент: Гледам ги и се притеснявам не от вкуса, а от усещането при дъвченето им.
Харесвани или не насекомите в кухнята набират все по-голяма популярност.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кукли от дърво оживяват в ръцете на майстор
Кукли от дърво оживяват в ръцете на майстор
Тайните на стъклото
Тайните на стъклото