ИЗВЕСТИЯ

Моите новини
Проверка на БНТ: Колко сме склонни да похарчим за подаръци?
Чете се за: 02:25 мин.
Външният министър: Не можем да оставим държавата на пауза
Чете се за: 03:02 мин.
Полицаи от Кюстендил разбиха престъпна група за...
Чете се за: 01:15 мин.
Мръсен въздух в София: И днес в градския транспорт се...
Чете се за: 00:45 мин.

ЗАПАЗЕНИ

Вредата от растителните масла

bnt avatar logo от Мария Чернева
A+ A-
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Рискове за здравето се крият в храната, която ядем и често предупреждение за това липсва. Почти всеки продукт на българския пазар съдържа растителни масла - те изместиха дори млякото в сладоледите. Доказано е, че увеличават опасността от сърдечно-съдовите заболявания и затова в Америка са на път дори да ги забранят.

вредата растителните масла

Рискове за здравето се крият в храната, която ядем и често предупреждение за това липсва. Почти всеки продукт на българския пазар съдържа растителни масла - те изместиха дори млякото в сладоледите. Доказано е, че увеличават опасността от сърдечно-съдовите заболявания и затова в Америка са на път дори да ги забранят.

Земеделският министър успя да извади палмовото масло от сиренето и млякото. Прекрасно. А кой ще го извади от останалата храна. Защото няма продукт на пазара вече без растително масло. То измести дори млякото в сладоледа. Вероятно и в този.

Асен Ненов - биотехнолог "Активни потребители": - Значи сладоледа, който купихме, никъде не мога да проверя мазнината, която се ползва.

Затова засичаме за колко време ще се разтопи. Растителните масла от години са предпочитани от производителите. И защото са евтини, и защото са трайни и трудно се топят.

Асен Ненов: - Например при шоколадите - ако шоколадът е добър, трябва да се разтопи в ръцете, когато го държите. Ако е с много растителни мазнини вътре, той просто ще стои твърд.

Палмово, рапично или друго, проблемът с маслото идва след превръщането му от течно в твърдо. Преработката променя състава му, като се образуват трансизомери на ненаситени мастни киселини.

Проф. Донка Байкова - Българско дружество по хранене и диететика: -Трансизомерите на мастните киселини повишават общия холестерол в кръвта, понижават нивото на добрия холестерол, повишават синтезата на лошия холестерол.

Атеросклероза, инфаркт, инсулт, диабет, затлъстяване и рак. Отчитайки всички рискове, които носят хидродгенираните масла, в Калифорния първи забраниха използването им. Последва ги кметството на Ню Йорк, а първата дама на Америка започна преговори с индустрията да намали използването им в храните. А тук с хидрогенирани мазнини заменят дори кравето масло.

Асен Ненов: - Ами от разговорите, които сме имали с производители и търговци, оставаме с впечатлението, че те са наясно, че тези растителни мазнини са полезни, т.е. разбират точно обратното.

Сладоледът започна да се топи едва на петата минута. Почти сигурно, че съдържа растителни мазнини. Съвсем сигурно, след като прочетохме етикета.

Репортер: - Знаете ли какво съдържа този сладолед?
Майка: - Не, детето го яде, аз не съм опитала.

А то да беше само в сладоледа. Растителните масла са навсякъде.

Проф. Донка Байкова: - Това са всичките сладкарски изделия - вафли, целия арсенал на любимите за децата десертни блокчета.

И във всякакви бутербанички, тутманици, чипсове, пуканки дори солети. И с много синоними по етикетите - маргарини, хидрогенирани, трансизомери, мононенаситени мастни киселини, растителни масла. Твърде много работа само за един министър.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?