Истинските кебапчета се правят от чисто месо, твърди 68-годишният Касим Халил от Джебел. Той е известен в Южна България като производителя на най-вкусните и сочни кебапчета и кюфтета.
Според него, соята и другите добавки развалят каймата, а потърпевши са единствено потребителите. Касим Халил има 40 години стаж като кебапчия и е бил един от любимите готвачи на Тодор Живков.
Още тогава е измислил своя рецепта за кебапчета, която ревниво пази в тайна. Кебапчийницата на Касим дими вече 20 години в Джебел, а славата й се носи в няколко балкански държави.
Касим останал сирак от малък и чичовците му го изпратили с пет лева в джоба да учи занаят в София. В стола на МВР изкарал стажа за майстор-готвач и тогава го открил бившият Първи. Тодор Живков дори присъствал на майсторския изпит.
Касим Халил:
– Пръстите си изядоха. Даже Пеко Таков, още жив беше, вика дай още едно, вика, чух го аз. Даже ме пита от къде си. От Джебел, викам.
Касим слага в каймата 65 процента телешко месо и 35 процента свинско. Останалото е подправки и добро омесване.
Касим Халил:
– Соя няма, даже не знам какво е соя. Като сложиш соя, те вкуса губят, 15-20 минути и стават като дърво.
Ако слага соя в каймата, Касим ще печели повече. Но предпочита да печели от многото клиенти, някои от които идват чак от Турция.
Клиенти:
– Всеки път като идвам от Турция, на година- две - три пъти идвам, все първо идвам при Касим. Шест кебапчета съм изял днеска.
- От Турция дойдоха депутати много, Бахрито ги доведе – 24 човека, изядоха всичките кебапчета, разбираш ли. Идват, сега даже много от Гърция идват.
Касим вече се е отдръпнал от бизнеса с кебапчета и го е поверил на сина си. Но продължава да твърди, че вкусното кебапче се прави от месо.