За последните 10 години в Благоевград от 40 работещи фирми за производство на хляб и закуски са останали едва 4.
Според Иванов цените на суровините и разходите в производството са както в европейските страни, но у нас продуктите са по-евтини. Признава, че успява да е на пазара не за сметка на качеството, а защото се е регистрирал по стандарт "България".Петър Иванов, председател на Сдружението на хлебопроизводителите и сладкарите в Благоевградска област: В лицето на министерството на земеделието ... имат лостове значи имали сме срещи подписвали сме меморандуми, но всичко остава във времето, нито един път не е черно на бяло или да се защити с някакъв закон"
Петър Иванов, председател на Сдружението на хлебопроизводителите и сладкарите в Благоевградска област: За да храниш детски градини, детски ясли, социални заведения трябва задължително да си регистриран по стандарт "България".Откакто се е регистрирал по стандарт "България" хлебопоризводителят печели доста обществени поръчки в Благоевградска област. Казва, че малко от колегите му правят подобна регистрация, заради тежката процедура, изискванията и непрекъснатия контрол от Агенцията по храните.