ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Гевреци по технология отпреди век

bnt avatar logo от Илиана Минковска, Враца
A+ A-
6130
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Гевреци по уникална технология на повече от 1 век се произвеждат във Враца. Фамилната рецепта се предава от поколение на поколение заедно със старата каменна фурна, която прилича на музеен експонат, но работи безотказно.

гевреци технология отпреди век

Гевреци по уникална технология на повече от 1 век се произвеждат във Враца. Фамилната рецепта се предава от поколение на поколение заедно със старата каменна фурна, която прилича на музеен експонат, но работи безотказно.

По цял ден не секва потокът от хора пред геврекчийницата в старинната Балабанова къща. Гевреците тук са хрупкави и меки, варени са с глюкоза и за производството им не се ползват набухватели и консерванти.

Засега само един майстор владее рецептата и ловко усуква тестото за около 200 геврека всеки ден. Една от тайните за добрия им вкус е, че се пекат на огън от сурови дърва.

Иван Тошев, фурнаджия: - Сутрин някъде към 4.30 съм тука. Трябва да сложа дърва, за да изгорят един път. И на втория път вече са готови и се слагат, вече може да се работи.

БНТ: В гевреците няма никакви некачествени продукти?

Иван Тошев, фурнаджия: - Да, само брашно, сол и мая. При варенето и глюкозата и това е.

Ивайло Илиев, продавач: - Хората да идват, както е било някога - по 50-60 човека опашка.

За съжаление хубавите гевреци може да изчезнат, защото няма кой да наследи майсторъка на Иван Тошев. А търсенето расте, тъй като въпреки поскъпването на хляба, гевреците остават на същата цена от 70 ст. и са любим деликатес за малки и големи.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?