Гевреци по уникална технология на повече от 1 век се произвеждат във Враца. Фамилната рецепта се предава от поколение на поколение заедно със старата каменна фурна, която прилича на музеен експонат, но работи безотказно.
Гевреци по уникална технология на повече от 1 век се произвеждат във Враца. Фамилната рецепта се предава от поколение на поколение заедно със старата каменна фурна, която прилича на музеен експонат, но работи безотказно.
По цял ден не секва потокът от хора пред геврекчийницата в старинната Балабанова къща. Гевреците тук са хрупкави и меки, варени са с глюкоза и за производството им не се ползват набухватели и консерванти.
Засега само един майстор владее рецептата и ловко усуква тестото за около 200 геврека всеки ден. Една от тайните за добрия им вкус е, че се пекат на огън от сурови дърва.
Иван Тошев, фурнаджия: - Сутрин някъде към 4.30 съм тука. Трябва да сложа дърва, за да изгорят един път. И на втория път вече са готови и се слагат, вече може да се работи.
БНТ: В гевреците няма никакви некачествени продукти?
Иван Тошев, фурнаджия: - Да, само брашно, сол и мая. При варенето и глюкозата и това е.
Ивайло Илиев, продавач: - Хората да идват, както е било някога - по 50-60 човека опашка.
За съжаление хубавите гевреци може да изчезнат, защото няма кой да наследи майсторъка на Иван Тошев. А търсенето расте, тъй като въпреки поскъпването на хляба, гевреците остават на същата цена от 70 ст. и са любим деликатес за малки и големи.
Проф. Тодор Кантарджиев предупреждава: Грипът вече се разпространява епидемично у нас
Нова програма намалява сметките за електричество с финансиране на саниране и соларни панели
"Разговори за живота и мечтите" през очите на деца, лишени от родителска грижа
Проф. Тодор Кантарджиев предупреждава: Грипът вече се разпространява епидемично у нас