НОВИНИ

38% от тормоза върху подрастващите у нас се осъществява онлайн

97% от българските деца на възраст между 9 и 18 години присъстват в интернет пространството. 38% от целия тормоз върху подрастващите у нас се осъществява онлайн. Това стана ясно на форум в Брюксел, посветен на безопасния интернет в Европейския съюз. Българският комисар Мария Габриел награди ученици, учители и публични и частни организации за кампании, които популяризират дигитални умения и правят интернет пространството по-безопасно. Сред наградени няма български участници.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:33, 20.11.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Една трета от всички български деца имат публични профили в социални мрежи. Според Емануил Георгиев от Националния център за безопасен интернет присъствието на децата ни онлайн е много по-голямо в сравнение с другите европейски държави. При липса на определени умения, те могат да станат жертва на онлайн тормоз и контакти с педофили.

Емануил Георгиев - Национален център за безопасен интернет: За съжаление България има високо ниво на онлайн тормоз - 38% от целия тормоз, който децата преживяват, е онлайн, като виждаме, че тенденция е нивото да се покачва.

Кампанията на ЕК за по-безопасен интернет цели да популяризира добрите практики. Брюксел финансира центрове във всички държави членки. За първи път тази година комисар Мария Габриел раздаде и награди.

Мария Габриел - еврокомисар по въпросите са цифровата икономика и цифровото общество: Обръщам се към младите хора - бъдете креативни, но не се страхувайте и да споделяте. Знаем, че в онлайн пространството има явления, които ви нараняват, споделяйте го. Тук сме учители, родители, институции, за да направим така, че безопасността в интернет да бъде част от цялостната ни визия за дигитална Европа.

Българските родители, които смятат, че децата им са обект на тормоз или други негативни влияния онлайн, могат да подадат сигнал на телефон 123 и 124 или да се свържат с горещата линия на Националния център за безопасен интернет. Анонимността при подаване на сигнали е гарантирана, а при криминални случаи експертите си партнират с ГДБОП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Унгария е удовлетворила молбата на Груевски за политическо убежище
Унгария е удовлетворила молбата на Груевски за политическо убежище
Край на километричните опашки от ТИР-ове в района на Дунав мост
Край на километричните опашки от ТИР-ове в района на "Дунав мост"