Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

42 населени места в област Бургас са без ток

Обстановката в област Бургас се нормализира, вятърът утихна, няма и снеговалеж, предаде репортерът на "По света и у нас" Тихомир Игнатов. Въпреки това отсечката от Зимница до Бургас по АМ "Тракия" продължава да е блокирана. Преди около час беше отворен пътят Петолъчката - Бургас. 54 души са евакуирани през нощта, заяви областният управител на Бургас Вълчо Чолаков.

от Веселин Григоров
11:03, 11.01.2017 (обновена)
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Над 17 са сигналите за бедстващи хора на територията на област Бургас постъпили през нощта на телефон 112, като на всички тях е реагирано незабавно. Екипи на пожарната, областно пътно управление и на съответните общини са евакуирали над 54 души, заседнали в преспите. По последна информация на ЕВН 42 са населените места в региона, частично или цялостно останали без електричество. Авариите са предимно в общините Созопол, Приморско, Камено, Средец, Поморие, Бургас. Въпреки многократните апели на институциите, много хора вчера са предприели пътувания, което е доведе до закъсване на автомобилите и искания за евакуация.

Вчерашната снежна буря предизвика небивало затрупване и блокиране на почти всички пътища в Бургаския регион. Морския град и околностите също попаднаха в снежния капан. Сигнал за затрупани автомобили близо до комплекс "Меден Рудник" вдигнаха на крак спасителните екипи.


Димитър Николов, кмет на Бургас: Заради много силното снегонавяване сега три снегорина сме вкарали в този участък. Ще го затворим, докато го изчистим.

Тръгваме с един от снегорините към затрупания участък.

Диян Георгиев, шофьор на снегорин: Обстановката е страшна, много е тежка, страшно много сняг. Както караш - изведнъж стена отпреде и дотам. Спираш и край.

До близкото село Твърдица откриваме един от закъсалите.

Иван, закъсал в преспите: Спрях да помогна на един човек и ме е изоставиха за около един час и виждате какво е дереджето.

Докато разриваха Иван, единият от снегорините също бе затрупан от виелицата и на помощ пристигна нова машина. Близо два часа продължи отпушването на заснежената отсечка. Според спасителите масово шофьорите тръгват неподготвени за тежките условия.

Диян Георгиев, шофьор на снегорин: Щото нямат гуми, ей това е цялата работа. Ако е минато да е изчистено и да имат гуми, няма как да закъсат.

Рано тази сутрин военна верижна машина успешно превози родилка от руенското село Вресово до бургаската болница. В момента активно се разчистват пътищата от общинската пътна мрежа, както и основните направления Бургас - Сънчев бряг, Бургас - Ветрен - Айтос.

Отворени са за движение пътните отсечки Бургас-Малко Търново, Бургас - Царево, Бургас-Средец-Елхово, но с ограничение за движение на тежкотоварни автомобили над 12 т. се още са затворени за движение.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Община Добричка и Генерал Тошево остават в бедствено положение
Община Добричка и Генерал Тошево остават в бедствено положение
Архитекти чертаят облика на Русе, крайбрежието става акцент за града
Архитекти чертаят облика на Русе, крайбрежието става акцент за града