ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Нелицензирани производители на хляб подбиват цените

bnt avatar logo от Наталия Николова - Бургас
A+ A-
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Нелегални хлебопроизводители от различни градове създават нелоялна конкуренция, като продават хляб на много ниски цени в Бургас. Целта на фирмите е да пробият на пазара преди летния сезон, когато консумацията се увеличава многократно. От Съюза на хлебопроизводителите са сезирали прокуратурата за нарушенията.

нелицензирани производители хляб подбиват цените

Нелегални хлебопроизводители от различни градове създават нелоялна конкуренция като продават хляб на много ниски цени в Бургас. Целта на фирмите е да пробият на пазара преди летния сезон, когато консумацията се увеличава многократно. От Съюза на хлебопроизводителите са сезирали прокуратурата за нарушенията.

Нелегалните фирми продават хляба под реалната му себестойност. Обикновено те нямат регистрирани свои търговски обекти, разнасят хляба без данъчни документи или сертификат за качество, твърдят лицензираните производители.

Радостин Скенделски - управител на фурна: "Целейки за влязат на пазара тръгват да продават на много ниски цени, ако реално струва 90 ст., те го продават 30 ст."

Заради нелоялната конкуренция само през последния месец продажбите на бургаските производители са спаднали с близо 30%. Мишена на нелегалните фирми са предимно малките магазинчета и околните села.

Димитър Людиев - председател на Съюза на хлебопроизводителите: "Микробусът пристига на площада на селото, отваря вратите и почва да продава хляб на 35-40 ст., директно от микробуса".

За да се снабдят с документи, обичайна практика сред търговците е да купуват по-малко хляб от лицензирани фурни. Останалото количество се зарежда от нелегалните производители и се реализира на доста по-висока печалба. В магазините признават, че съществува такава схема.

Недялко Апостолов - търговец на хляб: "Чувал съм, да. Но това е временно явление, остават на пазара тези които предлагат хляб, който се харесва, независимо от цената".

Производителите съветват да не се купува хляб без етикет за произход и състав. Ако върху него има и партиден номер, може да сте напълно сигурни, че той е произведен според всички изисквания на ЕС.

ТОП 24

Най-четени

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?