НОВИНИ

Симеон Дянков: Бюджет 2012 е най-добрият в условия на криза

Проектобюджетът за следващата година е възможно най-добрият в условията на криза. Той съдържа в себе си достатъчно буфери, за да може българската икономика да удържи и при лош сценарий за европейските икономики. Това каза в студиото на "Денят започва" министърът на финансите Симеон Дянков. В държавната хазна за 2012 година има заложени 4 милиарда от еврофондове, които ще се инвестират в инфраструктура и човешки ресурси. Социалните разходи се увеличават за сметка на тези за МВР и отбраната и това ще бъде тенденция и за 2013 година.

симеон дянков бюджет 2012 добрият условия криза
bnt avatar logo
от БНТ
12:00, 02.11.2011
Чете се за: 15:13 мин.
У нас

Проектобюджетът за следващата година е възможно най-добрият в условията на криза. Той съдържа в себе си достатъчно буфери, за да може българската икономика да удържи и при лош сценарий за европейските икономики. Това каза в студиото на "Денят започва" министърът на финансите Симеон Дянков. В държавната хазна за 2012 година има заложени 4 милиарда от еврофондове, които ще се инвестират в инфраструктура и човешки ресурси. Социалните разходи се увеличават за сметка на тези за МВР и отбраната и това ще бъде тенденция и за 2013 година.

Симеон Дянков, министър на финансите: - Вече сме казали, че минималната работна заплата ще се увеличи до 290 лв., вече сме го заложили в бюджета от второто тримесечие, и работим активно и се надявам до средата на следващата седмица да имаме план за увеличаване на ниските пенсии. Имаме три варианта - само минималната пенсия, аз обаче не съм привърженик на това, защото се получава някакво изкривяване - тези, които са на най-ниското ниво, получават повече, така че аз предпочитам да има в процентно отношение - тези, които получават по-ниски пенсии, да получат по-голямо увеличаване, но и нагоре това да стане с по-малко проценти. Това ще ни струва няколкостотин милиона. В социалния пакет, за който говорим, става въпрос и за увеличаване на майчинските - от 240 да се надяваме на 270 лв. или от 1 януари, или от второто тримесечие.

Пълен текст на разговора

Водеща Жени Марчева:
Десет минути след осем часа, добро утро отново ви казвам. Надявам се, че вече сте отворили очи и уши, защото ще говорим за бюджета на страната ни за догодина. Добро утро веднага казвам на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков.
Симеон Дянков:
Добро утро.
Водеща:
Здравейте. Благодаря ви, че давате първото интервю след като бюджетът бе готов и внесен в Народното събрание без фанфари, както казвахте, както казахте, именно за зрителите на сутрешния блок на БНТ. Сега да не оставяме казаното от Румен Овчаров така без отговор, кратък коментар ще ви помоля - страхлив, некомпетентен бюджет...
С. Дянков:
Най-добрият бюджет, който е възможен. Това се признава от Европейската комисия. Вървим по конвергентната програма, дефицитът си го намаляваме всяка година, едновременно с това сме сложили и достатъчно буфери, така че това, което се разразява около нас в Европа, да може и при лош сценарий в Гърция, в Европа, да може България да удържи.
Водеща:
Убеден сте, че в бюджета има достатъчно буфери в случай на влошаване на световното положение и на кризата в еврозоната?
С. Дянков:
Да, така го направихме, мислихме доста как да го направим. В хода на работа по този бюджет, разбира се, през лятото почна рязко да се променя икономическата ситуация в Европа, почна да се влошава, и следователно ние направихме по-консервативен бюджет, отколкото в началото си мислихме, че е възможен. Убеден съм, че този бюджет ще издържи тежестите на Европа.
Водеща:
Тоест имате план "Б". Питам ви, защото икономическите анализи, които прочетох през последните няколко дни, твърдят точно обратното, че в бюджета не сте помислили за план "Б".
С. Дянков:
План "Б" е заложен в самия бюджет, макар че
макроикономическият анализ, моделът, който се използва и от нас, и от Европейската комисия, засега показва растеж от 2.9 процента, който ние сме записали в бюджета, приходите са изчислени на 1 процент растеж, с други думи, това ни е буферът, вместо икономиката да расте с близо 3 процента ние сме заложили, че приходите растат спрямо 1 процент растеж.
Водеща:
Коментарът ви на световната новина от вчера, изненадващият ход на гръцкия премиер Георгиос Папандреу, хазартно ли е да искаш референдум по такъв важен въпрос като мерките от спасителния план в този момент?
С. Дянков:
Много лоша идея в много лош момент. Ние работихме - и финансовите министри, и премиерите - работихме последните четири месеца много, много, много, за да може Европа да стигне до един спасителен, втори вече спасителен пакет за Гърция, и тъкмо пазарите се бяха успокоили миналата седмица, вчера пазарите средно в Европа паднаха с близо 6 процента след този много лош, много зле обмислен ход. Той е един вид типичен ход за социалист, бих казал. Той евентуално може да спаси него и правителството му, но гръцкият народ ще страда от това и цяла Европа ще страда от това. Много лош ход и за Гърция, и за Европа, защото Европа четири месеца работи в някои държави. Аз наскоро бях в Германия, на среща с тяхното финансово министерство, и видях от първа ръка те как в техния парламент се борят, за да покажат на германците, че на Гърция трябва да се помогне. С такива лоши, необмислени ходове е много трудно да се покаже на който и да било, че Гърция трябва да се спасява.
Водеща:
Съжалявате ли, че пред "Ди Велт" казахте, че България печели от кризата и дори има известно злорадство заради това?
С. Дянков:
У хората, с които съм говорил, наистина е така. Те казват години наред, години наред ние гледахме към Гърция и казвахме ех, колко добре си живеят тия хора, а при нас какво е. Виждате, че само тази година пенсиите им паднаха с близо 40 процента и благодарение на този пореден лош ход пак ще падат. Просто така се получава там. Тези хора, които живеят извън възможностите си, гърците са живели близо 20 години извън възможностите си, са харчили повече отколкото трябва, сега ще страдат и няма да страдат само тази година, ще страдат още 10 години, затова след 5-6 години българите средно ще са по-богати от гърците.
Водеща:
Питам се обаче в тази ситуация кое е по-силното чувство - дали злорадството и дали притеснението от ситуацията?
С. Дянков:
Като финансов министър за мен самия притеснението, защото за нас е много по-добре, ако и Румъния, и Гърция са много по-силни икономики. Румънците направиха много тежки стъпки и те вървят нагоре. След година-две Румъния ще е добре развиваща се икономика. За Гърция поне едно десетилетие лоша икономика.
Водеща:
Продължавам с първите коментари, най-различни, по повод проектобюджета за догодина. Синдикатите казват следното, най-лесният за изпълнение бюджет. Според тях за първи път се разчита едва ли не Европа да ни оправи бюджета, като се разчита две трети от приходите да бъдат от европейските фондове. Така ли е, най-лесният ли е?
С. Дянков:
Синдикатите винаги са против бюджета. Просто те никога обаче не дават алтернативи. Те винаги казват дайте да увеличим това харчене, дайте да увеличим онова харчене, но никога не казват как пък приходите ще се увеличат. За нас е добре дошло това, че усвояваме много повече еврофондове, така че голяма част от нашите инфраструктурни инвестиции, и не само в пътища, навсякъде из страната, ще станат благодарение на еврофондове. Това е добре дошло за нас и ние трябва да усвояваме и тази, и следващата година ударно. Отсега мога да ви кажа, че в бюджет 2013 г. с още 80 процента ще се увеличат евросредствата и следователно нашето съфинансиране. Тази година в бюджета сме заложили близо 800 млн. лв. от нашия бюджет съфинансиране по европейски фондове. Това е бъдещото развитие на България, колкото може повече да усвояваме отвън, но това не е страхлив бюджет, това е единственият възможен бюджет по време на криза, показа го и бюджет 2011 г., който върви добре.
Водеща:
Всъщност, ако влезем в метафориката, която вие започнахте преди години, първия бюджет, който направихте, беше постна пица. 2012 г. какъв е бюджетът, какъв вид пица е?
С. Дянков:
2012 г., бих казал, е първият бюджет, който ние вече,
излезли от финансовата нестабилност, която ни грозеше първите две години, и благодарение на некадърното управление на БСП, и благодарение на тежестите в Европа. Сега пак има тежест в Европа и тя се задълбочава всъщност, но България е финансово стабилна и затова първият бюджет, с който ние можем да си позволим вече да водим активна социална политика, това е бюджет 2012 г. Казахте, с много се увеличава бюджетът за образование, с много се увеличава бюджетът за култура, здравеопазване, с около 200 млн. допълнителни се дават в този бюджет, в смисъл в социалните сфери има много повече пари, процентно, отколкото в миналото, и така ще бъде и 2013 г.
Водеща:
И това ще ви питам, но само да изчистим въпроса защо
залагате толкова малък бюджетен дефицит - 1.3? Има въпроси защо се презастраховате толкова силно.
С. Дянков:
Именно заради проблемите в Европа. Знаете, че ние приехме Пакта за финансова стабилност, така че можем до 2 процента бюджетен дефицит да си позволим и следващата година. И това беше първоначалната ни идея, казах преди лятото като почнахме да работим в министерството, лятото обаче промени ситуацията в Европа много. Вече големите икономики в Европа - Италия, Германия, Франция - са обявили, че може би въобще няма да имат растеж и дори няколко държави - Швейцария, Белгия - обявиха рецесия. Като големите ти пазари обявяват рецесия, ти трябва да си по-консервативен и следователно ние паднахме на по-нисък дефицит, за да имаме и там буфер, ако нещо още по-лошо се случи в Европа, а ходът на Папандреу от вчерашния ден в Гърция, ей това е нещо по-лошо да се случва в Европа.
Водеща:
Колкото и до този баланс, който търсите в бюджета, малко повече пари за култура, наука, образование, малко по-малко за сигурност и отбрана, кой от министрите, сега, да не използвам думата, изпищя най-силно, но кой от министрите бе най-недоволен от това, което давате?
С. Дянков:
Министър Аню Ангелов. С Цецо Цветанов си бяхме говорили от лятото по тази тема как е необходимо да има някакво ребалансиране в бюджета и за да има повече социална сигурност, и заради това, че дългосрочно в образование и здраве, емоционалната сигурност на страната, така че с министър Цветанов имахме отдавна разбиране, че натам ще се върви. На министър Аню Ангелов му е доста по-тежко, понеже той пък наследи огромни тежести от предишното правителство и досега ги изплащаме. Вчера премиерът каза, 90 млн. януари дължим на френска компания за хеликоптери. Това излиза от неговия бюджет при положение, че той се намалява допълнително.
Водеща:
Да, но. . .
С. Дянков
Но това е бъдещето и следващата година, 2013 пак ще има такава стъпка.
Водеща:
Това ще е тенденцията. Вярно ли е това, което днес пишат колегите от вестник "Сега" и поставят на челна страница, че пректобюджетът на МВР за догодина се е оказал по-висок от планираното и почти е достигнал милиард и всъщност, че Цветан Цветанов е успял да си извоюва корекция на първоначално заложените разходи, единствено от министрите.
С. Дянков:
Всъщност това си беше първоначалният бюджет и така си и остана, на 999 милиона, така че сега явно има някаква странична информация. Също обаче е вярно, че на вчерашното или по-скоро от понеделник заседанието на Министерски съвет имаше допълнителни предложения, които пряко влияят и МВР, и Министерство на отбраната, и ДАНС, и разузнаването, а именно идеята, която дойде първо от работодателските организации, че трябва да има известно намаляване на социалния пакет в тази министерства. Това се обсъжда понеделник, беше, така, доста разгорещено заседание. Ще се обсъжда и днес.
Водеща:
Какво ще е крайното решение по този щекотлив въпрос според вас на кабинета. Ще бъде ли приет по-дълъг стаж и по-малки обезщетения при компенсирането на полицаите и на военните.
С. Дянков:
Вчера работихме цял ден с двете министерства, финансовото министерство, и днес ще предложим на кабинета следното решение. Стажът за ранно пенсиониране ще се вдигне от 25 на 27 години. Общо предложение това ще бъде. Това всъщност ще доведе до спестявания в НОИ, защото там знаете, че 620 милиона на година се плащат само за ранно пенсиониране в тази две министерства. Така че стажът ще се увеличи от 25 на 27. За тези редови военнослужещи и полицаи, които са на улицата, така да се каже, под пагон, няма да има промяна, в смисъл те ще останат с 20 работни заплати, при положение, че излизат от работа. Но за общата им администрация, която сега получава същите 20 заплати, ще се изравни с това за другите държавни служители, в смисъл 10. С други думи, ако си домакин, да кажем, сега в Министерство на отбраната или МВР, ти получаваш също все едно, че си полицай - 20 работни заплати. Сега то ще падне, както е във финансите, в екологията и т.н. на 10. В ДАНС. . .
Водеща:
Десет работни заплати при напускане на работа.
С. Дянков:
В общата администрация, специализираната администрация, така да се каже, полицаите на улицата, военните ще останат на 20, защото те наистина имат доста по-големи тежести. Единствената разлика е ДАНС, в ДАНС ще падне, както бяхме предложили първоначално, от 20 на 15 работни заплати за абсолютно всички служители, защото те един вид работят чиновническа работа. Така че това е предложението, което вчера се обсъди, прие се като пакет и днес ще го поставим на вниманието на целия Министерски съвет.
Водеща:
Това консенсусно решение ли е между вас и работодателите, които всъщност поискаха промяната, или по-скоро е такава волята и желанието на правителството.
С. Дянков:
Такава е волята и желанието, като се събрахме вчера
министрите, за които това има значение, които отговарят. Това ще предложим днес като пакет на Министерски съвет. Всъщност тук голямата тема е ранното пенсиониране. То тежи най-много на НОИ и работодателите срещу него най-много се бунтуват. От 1999 година между другото те са поставили това предложение, защото един вид кой плаща тези допълнителни социални тежести - работодателите - и затова смятам, че днес на тристранката, аз като им обясня до какво решение сме стигнали, те ще са доволни.
Водеща:
БАН отново са в режим на протести, отново протестират по улиците с примки на шията, с черни знамена на академията. Звучат упреците, че финансово се опитвате да ги унищожите. Защо, така ли е, защо им орязахте толкова бюджета?
С. Дянков:
Вместо да стоят по улиците, те да вземат да направят някой друг европейски проект. Защото България има близо 400 милиона лева, които в момента стоят неизползвани, по научни изследвания, и БАН не ги използва. Защо не ги използва, дали не знаят английски, дали не знаят как да се правят проекти, това е вече тема, която си заслужава да се развие. Но и миналата година това си говорихме, че една трета от техния бюджет трябва да идва от субсидия, една трета трябва да идва от европейски средства и около една трета трябва да идва от развойна дейност заедно с бизнеса. В момента 65 процента идва от държавата, само 35 процента идва от нещо друго. Така не може да продължи. Просто това не е система, която във времето е устойчива.
Водеща:
Това, което разбирам от вчерашните изявления на председателя на академията, академик Съботинов, той каза: добре, ние ще усвояваме европейски пари, но нека и държавата да помогне с бюджетно финансиране.
С. Дянков:
И ние сме помогнали и сме помагали години наред, само че те не са правили нищо извън това и следователно сега е техен ред да покажат, че могат да правят европейски проекти, както между другото в нашия бюджет ние го правим. Вие самата казахте, близо 4 милиарда от европейски проекти ние сме разработили като правителство, за да може по този начин да инвестираме в инфраструктура, в човешки ресурси и т.н. Те трябва да направят същото. А цялото. . . целият пакет, бюджетен, за образование и за наука, както казах, е доста по-голям тази година. И включително фонд наука, който пък е българските пари, българските бюджетни пари за наука, също ги увеличаваме с 10 милиона. Така че нетно в науката влизат допълнителни пари. Те просто трябва да знаят как да ги използват.
Водеща:
Все пак 54 милиона за БАН, това ли е последната ви дума?
С. Дянков:
Това е последната ни дума. 2013 година, от сега пак казвам, ще има допълнителна такава стъпка. Пак ще се намали бюджетът на БАН от субсидията, така че постепенно да стане една трета субсидия, една трета европроекти, една трета съвместна работа с частния бизнес. Иначе просто не се получава. Те чакат наготово на нас.
Водеща:
Всъщност не помня, когато ги нарекохте феодални старци, извинихте ли им се след това или...
С. Дянков:
Не.
Водеща:
Ще им се извините ли?
С. Дянков:
Не.
Водеща:
Защо?
С. Дянков:
Да покажат, че могат да правят европроекти и да са модерна институция, каквато ние явно показваме във всички останали части на бюджета, и както показват между другото много от университетите. Бъдещето на науката в България е университетите и затова там даваме много повече пари, по новата рейтинговата система по-добрите университети да получават повече пари - 20 милиона допълнително даваме тази година само по рейтинговата система. Бъдещето на науката в България и в света е в добрите големи университети - Софийският университет, Търновският университет, Русенският университет и т.н.
Водещ:
Вчера българският президент Георги Първанов изрази
солидарност с протеста на учените от БАН, на археолозите, които протестираха пред парадния вход на "Дондуков" 2, и обеща да поговори и с вас, и с премиера. В състояние ли е президентът Георги Първанов да ви убеди да дадете повече пари за Българската академия на науките.
С. Дянков:
Ще го изслушам, разбира се, той е институция в. . . и
представлява институция в България, но аз ще му обясня това, което обясних пак, че някой, за да му се помага, трябва той самият да си помогне. Това нещо още не е станало.
Водеща:
Притеснява ли ви, че президентът може да наложи вето на закона за проектобюджета?
С. Дянков:
Не.
Водеща:
За доходите, съжалявам, че толкова накрая ги оставихме, но доходите през 2012 г. във фризера ли отиват.
С. Дянков:
Вече сме казали, че минималната работна заплата ще се
увеличи до 290 лева. Това ще стане днес официално на тристранния съвет. Първо, трябва да мине там, но вече сме го заложили в бюджета, така че това ще стане. От второто тримесечие работим активно, надявам се, до началото на следващата седмица да имаме план и за увеличаване на ниските пенсии. Анализът се подготвя всъщност до днес може би ще бъде подготвен, ще го представя на Министерски съвет. По този начин ще увеличаваме хем минималната работна заплата, хем пенсиите. Нещо, което между другото няма нито една друга държава в Европейския съюз, която тази или следващата година да го е заложила.
Водеща:
Нали знаете, че хората не ги интересува това. В смисъл не ги интересуват другите, не ги интересува Европа, те се интересуват от това, което получават.
С. Дянков:
Да и именно, минималната работна заплата се увеличи от септември. Пак ще се увеличи от пролетта и надяваме се, че този път и пенсиите. Имаме план това как да стане и ще го предложим в най-скоро време, следващите няколко дни.
Водеща:
Разкрийте малко от плана, това, което може да кажете, откъде ще вземете пари за увеличение на най-ниските пенсии? Колко пари са ви необходими всъщност за това?
С. Дянков:
Имаме три варианта, така да се каже, само минималната
пенсия, аз обаче не съм привърженик на това, защото пък се получава някакво изкривяване - само тези, които са на
най-ниското ниво, получават повече. Така че аз предпочитам за има в процентно отношение, тези, които получават по-ниски пенсии, да получат по-голямо увеличаване, но и нагоре това да стане с по-малки може би проценти. Това ще ни струва няколкостотин милиона. Колко стотин милиона, дали са 300 или 600 милиона, зависи от съответния план и те трябва да дойдат от спестявания в други сектори, може би от повече приходи от приватизация, така че тези две неща ще предлагаме в следващите няколко дни, първо в Министерски съвет, след това на тристранката.
Водеща:
Ще кажете ли добри новини и на майките, които в момента ви
гледат?
С. Дянков:
Включително в социалния пакет, за който говорим, става въпрос и за увеличаване на майчинските, от 240 да се надяваме до около 270 лева.
Водеща:
От 1 януари догодина?
С. Дянков:
Или от 1 януари, или от второто тримесечие - тук вече е технически въпрос колко бързо можем да направим промените и те да се заложат в съответните министерства. Но от началото на годината, така да ги кажем, може би не от 1 януари точно, от началото на годината. Там вече сме направили разчети, струва ни около 16-17 милиона тази разлика, с други думи поне в бюджетно изражение знаем каква е и това ще е приоритет, в смисъл преди цялостните пенсии ще гледаме за майките да има, да има яснота.
Водеща:
Сега може би по-скоро този въпрос е към социалния министър Тотю Младенов, но и вас ще попитам, със сигурност ли обезщетенията за болнични, безработица, за майчинство ще се изчисляват на базата на отчитане на доходите за един по-дълъг период от време - не 18, а 24 месеца?
С. Дянков:
Това е предложението, което вече е влязло в парламента, защо, за да се избегнат различни видове далавери, които постоянно намира съответният инспекторат. Така че това е официалното и последно предложение на правителството към парламента, дали това обаче това ще стане в парламента, разбира се, там предполагам ще има големи, големи дебати. Но като цяло този бюджет е първият бюджет във време на голяма европейска криза, който вече има социално изражение, в смисъл виждате - минимална работна заплата, образование, здраве, култура, спорт, и то детско-юношески спорт, и се надяваме и пенсиите, да можем всичко това да увеличим 2012 година.
Водеща:
Дойде ли му времето на Пакта за финансова стабилност?
С. Дянков:
Да. От ДПС, които се водят като дясноцентристка партия, на няколко пъти са ми казвали, че да минат изборите и тогава ние ще ви подкрепим. Казвали са го официално и в парламента, така че ще изчакаме още седмица-две да се успокоят страстите и пак ще поставя този въпрос. Особено след събитията това лято, особено след странното решение в Гърция от вчера, което пак разбуни пазарите, с всеки ден все повече се засилва ролята на Пакта за финансова стабилност. Това, ако го направим, ще е един пореден ход, положителен, от България, да покажем - ние сме различни от разразяващата се голяма криза в Европа.
Водеща:
Министър Дянков, ако по някакви причини този финансов пакт, Пактът за финансова стабилност не бъде приет от Народното събрание, ще смятате ли това за свой собствен, личен провал?
С. Дянков:
Не, защото голямата част от него - двата процента дефицит и 40-те процента преразпределение вече е приет в бюджетния закон още в началото на лятото, така че от 2012 година ние вече се съобразяваме с това. Това, което все още остава, приемането на конституцията, е просто да заздрави, че не само нашето правителство, което е фискално отговорно, но и всички бъдещи правителства ще се съобразяват с това. Така че сега имаме стабилността, но винаги се пита, добре, а следващото, а по-следващото правителство? И аз това искам да оставя, така че поне за няколко правителства да има тази стабилност. Ако това другите партии не могат да го разберат, че е и в техен интерес, да са такива, зле за тях, зле и за България.
Водеща:
Изборите са зад гърба ни. Българите чрез своя вот казаха кои са градоначалниците, кои са кметовете, които искат да управляват техните градове. Какви съвети ще дадете на новите кметове, тези, които в неделя бяха избрани?
С. Дянков:
Че тези, които харчат безразборно, най-накрая, макар че те си мислят, че с това харчене по някакъв начин си осигуряват следващите избори, това никога не става, по-добре да си фискално дисциплиниран. Визирам Сливен, визирам Видин, Смолян, в градовете, които имат... Дупница, в градовете, които имаха огромни дефицити, така е и с правителствата, разбира се, вече има нови градоначалници. Така че заслужава си всички да са дисциплинирани.
Водеща:
Но всъщност този съвет важи ли за вашия вуйчо Бенко Вълев, който стана кмет на община Априлци?
С. Дянков:
И за него, и за него важи. Там също има, той наследява също доста голям дефицит за малка община. Това, което ще направим от нашето министерство, е, че ще пратим писмо на абсолютно всички, може би в началото на следващата или по-следващата седмица, вече като са встъпили в длъжност, на всички градоначалници да им кажем точно това: внимавайте, не се подвеждайте, че като харчите повече, след това вие ще сте пак на власт. Защото видяхме - особено при Дора Янкова, особено в Сливен, видяхме, като харчиш, харчиш, харчиш, първо идва финансовият инспекторат. По новия закон ние имаме право много повече да използваме това и в почти всички общини за следващите четири години ще мине финансовият инспекторат. Няма да е като в миналото, че това се разбира след 10 години, че някой е бил лош управник. Ще го разбираме сега. И това ще ги предупреди от първия им ден на работата, за да няма след това викания - а, вие с нас така, а пък с другите иначе.
Водеща:
Добре. Тъй като... колко пъти споменахме криза през
последните няколко минути, нека на финала на този разговор да си припомним колко е важно да си инициативен, особено във времена на криза, нали така?
С. Дянков:
Така е.
Водеща:
Добре. Да отидем в Благоевград, където вече ни чака нашият колега Антон Чавдаров. При него е Давид Давидов, който е само на 11 години и е най-младият предприемач в страната ни. Добро утро и на двама ви, здравейте.

х х х

Водеща:
Министър Дянков, e?
С. Дянков:
Ако имам съвет, това е да се замисли този млад предприемач, бъдещето на България, за програмата "Конкурентоспособност". Тя финансира точно такива малки проекти, коитоЕ с надеждата, че те ще станат големи проекти. Там мисля, че няма възрастова граница, поне аз не помня. Така че с неговия бизнес същото е, може да кандидатства там. Големият ми син също е на почти 11 години и той постоянно ме пита, той повече на финансова тема, финансови пазари, вчера ме пита какво правят гърците. И аз за първи път от дълго време просто не можах да му обясня какво правят гърците, казвам и аз не разбрах. Но програма "Конкурентоспособност" и успех.
Давид:
Благодаря ви.
Водеща:
Добре, Давид, благодаря ти, успех в твоите хубави начинания. Малък е, но е много добър, нали така?
С. Дянков:
Повече от големите, от големите пробиви, Стив Джобс
например, са почнали от много малка възраст.
Водеща:
Добре, трябва да привършваме. На финала да ви питам, има ли държавата ни нужда от данъците на проститутките?
С. Дянков:
Не. Няма такава нужда, макар че това е социална тема, която с времето трябва да се развие. Аз не мисля, че сега й е времето и определено бюджетът няма такава нужда.
Водеща:
За или против легализацията на проституцията сте?
С. Дянков:
Против.
Водеща:
Добре. Благодаря ви. Това беше вицепремиерът Симеон Дянков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Разследване за възникналите взривове край Елин Пелин се води под надзора на Софийската окръжна прокуратура
Разследване за възникналите взривове край Елин Пелин се води под надзора на Софийската окръжна прокуратура
13:17, 26.07.2024
Чете се за: 01:42 мин.
Технологична грешка е най-вероятната причина за взривовете в складовете за фойерверки край Елин Пелин
Технологична грешка е най-вероятната причина за взривовете в складовете за фойерверки край Елин Пелин
13:13, 26.07.2024
Чете се за: 00:32 мин.
Предимно слънчево време днес
Предимно слънчево време днес
13:00, 26.07.2024
Чете се за: 02:17 мин.
БЧК се включи с одеяла, храна и вода за засегнатите хора след взривовете край Елин Пелин
БЧК се включи с одеяла, храна и вода за засегнатите хора след взривовете край Елин Пелин
12:58, 26.07.2024
Чете се за: 01:20 мин.
Ограничават движението в двете посоки по пътя за Елин Пелин до неделя
Ограничават движението в двете посоки по пътя за Елин Пелин до неделя
12:55, 26.07.2024
Чете се за: 00:15 мин.
Президентът Радев: Очаквам бързо да се изясни какво е причинило взривовете в Елин Пелин
Президентът Радев: Очаквам бързо да се изясни какво е причинило взривовете в Елин Пелин
12:40, 26.07.2024
Чете се за: 01:20 мин.
Тошко Йорданов: Нямаме организация как да реагира държавата при бедствия и аварии
Тошко Йорданов: Нямаме организация как да реагира държавата при бедствия и аварии
12:33, 26.07.2024
Чете се за: 01:12 мин.
Загиналият при взривовете край Елин Пелин се е занимавал с пиротехника близо 30 години
Загиналият при взривовете край Елин Пелин се е занимавал с пиротехника близо 30 години
12:15, 26.07.2024
Чете се за: 01:00 мин.
Фини прахови частици над нормите са замерени в района на Елин Пелин
Фини прахови частици над нормите са замерени в района на Елин Пелин
11:58, 26.07.2024
Чете се за: 05:30 мин.
Търсят се кръводарители за пострадалото при взривовете момиче
Търсят се кръводарители за пострадалото при взривовете момиче
11:44, 26.07.2024
Чете се за: 01:57 мин.
Доц. Петър Шишков е загиналият при мощните взривове край Елин Пелин
Доц. Петър Шишков е загиналият при мощните взривове край Елин Пелин
11:39, 26.07.2024
Чете се за: 01:30 мин.
Хеликоптери започнаха да гасят горящите складове край Елин Пелин (ВИДЕО)
Хеликоптери започнаха да гасят горящите складове край Елин Пелин (ВИДЕО)
11:22, 26.07.2024
Чете се за: 00:52 мин.
Топ 24
Най-четени
Тристранният съвет обсъжда Кодекса на труда
Тристранният съвет обсъжда Кодекса на труда
Масово работим извънредно
Масово работим извънредно