НОВИНИ

Йорданка Фандъкова по актуални теми

Гост в студиото на "Денят започва" беше Йорданка Фандъкова, кмет на София. Тя призна, че е имало проблеми с организацията на изборите и благодари на хората, които са гласували на 23 октомври и на тези, които са я подкрепили. Фандъкова сподели, че не се притеснява от желанието на опозиционни партии да искат касиране на изборите, тъй като преднината й пред втория по резултати е убедителна. Тя беше категорична, че попрището, на което се е доказала, е кметската позиция и там има още много работа за вършене и така отговори на въпроса имало ли е шанс да бъде предложена за кандидат за президент от ГЕРБ.

йорданка фандъкова актуални теми
bnt avatar logo
от БНТ
08:35, 09.11.2011
Чете се за: 11:23 мин.
У нас
Гост в студиото на "Денят започва" беше Йорданка Фандъкова, кмет на София. Тя призна, че е имало проблеми с организацията на изборите и благодари на хората, които са гласували на 23 октомври и на тези, които са я подкрепили. Фандъкова сподели, че не се притеснява от желанието на опозиционни партии да искат касиране на изборите, тъй като преднината й пред втория по резултати е убедителна. Тя беше категорична, че попрището, на което се е доказала, е кметската позиция и там има още много работа за вършене и така отговори на въпроса имало ли е шанс да бъде предложена за кандидат за президент от ГЕРБ.

"Оставам да работя с хората, с които работих през последните две години, имам невероятен екип от предимно млади хора - много работливи, много компетентни. Те показаха, че можем да работим и да постигаме резултати. Единствената позиция, която беше свободна през последните месеци, това е заместник-кмет по финанси. Вече обявих своя избор - Дончо Барбалов, старши банкер в ЕБВР до момента, преди това и в Световна банка е работил, познава добре бюджета, познава добре финансовото състояние на общината. През последните две години сме имали доста чести контакти", каза тя в отговор на въпрос ще има ли промени в екипа й.

Йорданка Фандъкова заяви категорично, че не би си позволила да прави експерименти със сигурността на града. Тя посочи, че се взимат мерки парковете и обществените места в столицата да бъдат добре осветени и да имат видеонаблюдение. Правят се и ремонти и реконструкции там, където е нужно, посочи тя.

Кметът на София изложи позицията си и по проблемите с корупцията в общината, недостига на паркоместа, почистването на града и финансирането на проекти, които да направят града ни по-красив.

СЛЕДВА ПЪЛЕН ТЕКСТ НА РАЗГОВОРА:


Водеща Жени Марчева:
Добро утро казвам и на стария нов кмет на столицата ни Йорданка Фандъкова.

Йорданка Фандъкова:
Добро утро.

Водеща:
Здравейте. Вчера казахте: изборите свършиха, време е за работа. Но кратък поглед назад към изборите. Притеснява ли ви фактът, че БСП, а и не само, БСП всъщност искат касиране на изборите в София?

Й. Фандъкова:
Безспорно имаше проблеми с организацията на изборите. Това всички го видяхме. Аз лично съм благодарна на всички хора, които въпреки това стояха на опашки и дадоха своя вот. Благодарна съм на всички хора, които са гласували, без значение за кого. Разбира се, на хората, които ме подкрепиха и ми дадоха огромно доверие, което за мен е и огромна отговорност. Всяка политическа сила има правото да взема решения, да оспорва. Съдът е този, който в края на краищата ще каже. Не бих казала, че ме притеснява поради простата причина, че преднината, която имам пред втория кандидат е почти два пъти и половина повече. Така че очевидно каквито и да са проблеми не са повлияли и не могат да повлияят на крайния изборен резултат.

Водеща:
По повод хаоса, особено тук, на първия тур от изборите предложихте промени в изборния кодекс, които касаят работата на общинската избирателна комисия в София. Ще бъдат ли чути идеите ви от управляващото мнозинство в парламента?

Й. Фандъкова:
Ние имаме добър диалог с колегите, така че предстои да дискутираме всичко това, да се анализират причините. Безспорно имаше и организационни причини, но за мен град като София, пък вероятно и другите големи градове, наистина имат нужда от някаква децентрализация на комисията и, разбира се, на мястото и организацията, където се приемат бюлетините.

Водеща:
Всъщност в едно от последните си интервюта, премиерът Бойко Борисов разкри, че управляващата партия ГЕРБ е имала петима кандидати за битката за "Дондуков" 2. Едно от имената е вашето. Всъщност стигна ли се до сериозни разговори с вас да бъдете
кандидат-президентът на ГЕРБ?

Й. Фандъкова:
Аз съм част от един екип, екипен играч съм. Зная, че екипът има една и съща цел, но в края на краищата е важно всеки да бъде на позиция и на място, където може да свърши най-много работа. Безспорно ние водим всякакви разговори, но помните, че аз още няколко месеца преди изборите казах, че всъщност това, в което съм се доказала, това е кметската позиция и имаме още много работа, която да свършим.

Водеща:
Андрей Иванов е старият нов председател на Столичния общински съвет. Въпреки че името му беше изчистено и НАП не откри никакви нарушения при проверката на доходите му, смятате ли, че това е най-удачният, най-подходящият избор за председател на Столичния общински съвет?

Й. Фандъкова:
Много е важно колегите да вземат сами решенията си. Аз не се занимавам с кадруване в групата. Това е номинация на партия ГЕРБ и мисля, че беше логично след сериозния резултат на изборите, който получи групата на ГЕРБ, с пълно мнозинство в общинския съвет, очевидно хората казаха да на това, което сме правили през последните години.

Водеща:
Малко за екипа ви, защото това е много важно - хората, с които ще работите. Днес всъщност ще представите вашия екип.

Й. Фандъкова:
Оставам да работя с хората, с които работих през последните две години. Имам невероятен екип от млади, предимно млади хора, много работливи, много компетентни. Те показаха, че можем да работим и да постигаме резултати. Единствената позиция, която беше свободна през последните месеци, това е заместник-кмет по финанси. Вече обявих своя избор - Дончо Барбалов, старши банкер в Европейската банка за възстановяване и развитие до момента, преди това и в Световната банка е работил, познава добре бюджета, познава добре финансовото състояние на общината. През последните две години сме имали доста чести контакти. . .

Водеща:
Да не би финансовият министър Симеон Дянков да ви го е препоръчал по линия на Световната банка?

Й. Фандъкова:
Не, истината е, че аз предложих на г-н Барбалов, защото, пак казвам, ние се познаваме сравнително добре, работили сме заедно. Със сигурност очаквам и финансовият министър да работи добре, защото един заместник-кмет по финанси на столицата има доста взаимоотношения с финансовото министерство. Така че всички отзиви за експертността на г-н Барбалов бяха достатъчно добри да очаквам да има успешна работа.

Водеща:
Защо няма да има заместник-кмет по сигурността? Толкова сигурно място за живеене ли стана София, та нямаме нужда от такава позиция?

Й. Фандъкова:
Темата е изключително важна. Тя е приоритетна в моята политика и през последните месеци аз наблюдавам лично този ресор. Благодарна съм, разбира се, и поздравявам колегите от "Синята коалиция", които бяха част от моя екип - и г-н Ангеличин, и г-н Иван Сотиров, но така или иначе ние сме длъжни да внимаваме с разходите и да правим оптимизация, максимална оптимизация. Все пак позицията на заместник-кмет по сигурността
означава един ресор. Това е дирекцията по сигурност и дирекцията по кризи, които спокойно могат да бъдат обединени и да се наблюдават пряко от кмета. Пак ще кажа, че това е изключително важно. Виждате, в София ежедневно се провеждат протести, налага се организация, промяна в организацията на движение, налагат се и се правят затруднения в движението, така че мисля, че това е добрият подход. Изпитали сме го, не правим експерименти и не бих си позволила да правя експерименти със сигурността на града.

Водеща:
Тоест лично вие като кмет на столицата ще наблюдавате зорко този ресор?

Й. Фандъкова:
Пряко работата на дирекцията, която се занимава с това.

Водеща:
Знаете ли, спомням си, че говорихме с вас може би дни след убийството на това младо момиче, на Яна Кръстева, в Борисовата градина. Тогава говорихме за сигурността на столицата, за обезопасяването на парковете, за повече, поставянето на повече осветление там. Всъщност как приключи всичко? По-сигурни ли са, по-светли ли са парковете на София оттогава насетне?

Й. Фандъкова:
Не, не може да приключи. Трябва да продължи, защото в София има много паркове, градини, обществени пространства, които имат нужда и от по-добро осветление, и от видеонаблюдение. От нашия разговор досега сме поставили видеонаблюдение вече в седем парка и градини. Изграждаме осветление в няколко парка. Вече приключи ремонтът и реконструкцията на централния вход на Южния парк. Винаги, когато правим реконструкция, поставяме осветление и видеонаблюдение. Готов е и проектът, така както поех ангажимент, проектът за осветление в Борисовата градина на централните алеи и алеите, които ги свързват с околните булеварди. За следващата
година залагаме в проектобюджета средства, за да може да започне изграждането на осветлението.

Водеща:
Г-жо Фандъкова, подготвили сме кратички видеа. Попитахме хората, всъщност нашият репортер Катя Анева направи това, попита вчера хората, софиянци, по важни за града ни теми какво предложение биха дали те. Сега, не всичко можем, разбира се, да съберем в тези видеа, но един от проблемите избрахме да е корупцията, защото в навечерието на изборите "Алфа рисърч" излезе с едно любопитно изследване, че много голям процент от софиянци въпреки вашата непримиримост към корупцията, въпреки това, че давахте общинските фирми да бъдат проверени, щом намирате нередности, 76 процента от софиянци тогава смятаха, че има корупция в общината. Нека да чуем хората какво казват и да продължим разговора.

Водеща:
Сега, революция не знам дали ще направите, не знам дали и заплатите ще вдигнете в условията на криза. . .

Й. Фандъкова:
Политика не се води с революции безспорно. Не само у нас, известен факт е, че опити за корупция е имало, има и вероятно ще има, но корупцията, както казаха и някои от вашите зрители, се бори с последователност и с ясна воля. Аз съм заявила моята воля, показала съм, че всеки сигнал за корупция се проверява и, разбира се, там, където има основания, се сезират компетентните органи. Давам пример с проверките в "Екоравновесие", в "Автотранспорт", в "Озеленяване". Тези проверки ще продължат не само по сигнали, аз правя и редовни проверки. Не случайно едно от звената, които аз пряко наблюдавам и са на мое подчинение, и всъщност създадох още в предишния си мандат, това е звеното за вътрешен контрол. Това звено има много работа. Пак ще кажа, последователни действия, ясна воля и, разбира се, умолявам и предлагам на всеки, който има конкретен сигнал, да го подава. Много е важно да имат активност както гражданите, така, разбира се, и общинските съветници, и всички колеги, за да може да проверяваме конкретните сигнали и да санкционираме тези, които са нарушителите. И вярвам, че по този начин ще се ограничи това явление, което наистина наследихме в много големи размери.

Водеща:
Друга тема. Пътищата и пътната инфраструктура, много важна тема. Тук какви са приоритетите ви за следващите четири години?

Й. Фандъкова:
Безспорно транспортът и транспортната инфраструктура са основен приоритет. Продължаваме строителството на метрото. Следващата година пускаме единия участък, още през май месец, от "Младост" до "Цариградско шосе", заедно с големия буферен паркинг за 1300 автомобила. Месец август пускаме всички останали участъци, по които се работи - "Обеля", "Надежда", "Черни връх". Заедно с метрото видяхте и резултата от интегрирания подход, бул. "Ломско шосе", предстои реконструкцията на участъка от бул. "Мария Луиза" до Централна гара, бул. "Черни връх". Това са цялостни реконструкции, такива, каквито правим и след полагането на канализацията. Много е важно да работим комплексно. Така сме по-ефективни. Правим и. . . не правим излишни разходи на средства, а в същото време постигаме един добър ефект. Безспорно няма да минем и без ремонтите на улиците. Акцент в следващите години са вътрешнокварталните улици. Те са в лошо състояние, в тежко състояние. Подготвяме големите булеварди за зимата, така както направихме миналата година и спестихме 5 милиона лева, за да можем да влезем във вътрешнокварталните улици. Това ще правим и сега. Такъв ще бъде подходът, заедно с много стриктния контрол и гаранциите, които се дават. Така че хората трябва да знаят, че дори да се ремонтира повторно някакъв участък от улица, то това вече е за сметка на фирмата, когато не е изтекъл гаранционният срок.

Водеща:
И когато не си е свършила работата.

Й. Фандъкова:
Точно така.

Водеща:
Споменахте паркирането. Нека да чуем софиянци какво мислят за тази тревожна за всички ни тема - паркирането.

Водеща:
Наистина на места София е безобразна от коли, които спират там, където не им е мястото. Но нови паркинги ще има ли?

Й. Фандъкова:
Вашите зрители отново дадоха, така, доста широк поглед върху решението на този въпрос. Безспорно стимулирането на използването на градския транспорт чрез модернизация на градския транспорт това е основна задача. Няма как град, който е с този капацитет, да има толкова много автомобили и лесно да се реши проблемът и да има място навсякъде за всекиго да паркира. Но с пускането на метрото и буферните паркинги аз съм убедена, че още в края на следващата година ще се усети облекчаване на трафика
в центъра. Също така развитието на синята зона е важен фактор и безспорно изграждането на повече паркинги. Очаквам да бъде приет законът за публично-частно партньорство. Смятам и съм убедена,
че само по този начин може по-бързо да се построят, така, говорените от години паркинги, подземни паркинги в центъра. Но и в момента има достатъчно места, те са над 7 хиляди в центъра, в паркинги, не се използват пълноценно паркингите. Всеки предпочита да спре максимално близо до мястото, където работи или където има някаква задача за изпълнение. А разширението на зоните и въвеждането на безплатна жълта зона в крайните квартали ще позволи и подреждането на паркирането там. В момента там има сериозни проблеми, особено пред сгради с обществена значимост или пазари. Така че това също е в приоритетите ни. Ние сме дали своето предложение в общинския съвет и очаквам в следващите месеци най-накрая да бъде приета, да бъдат приети промените в наредбата за паркиране.

Водеща:
Г-жо Фандъкова кога ще бъдат въведени новите зони за
определяне на данъците? Софиянци помнят този фалстарт, който се получи в първия ви мандат, заради това Минко Герджиков си отиде. Сега?

Й. Фандъкова:
Научихме си урока. Трябва да сме внимателни, да обсъждаме максимално широко с експерти, а след това и да направим добра комуникация. Вече няколко месеца работи екип, който включва представители на различни институции, не само на различни сектори в общината. Когато бъдат готови с резултатите, ще започне наистина едно широко обсъждане. За мен е важно да продължим. Смятам, че София трябва да има своята данъчна карта. А в същото време хората да знаят къде какви данъци и защо ги плащат. Трябва да се отчетат инвестициите, които се правят в различните квартали, и безспорно цените на имотите, пазарните цени, тъй като хората плащат данъците си по данъчна оценка, тя много често се разминава. На общината се налага да плаща много сериозни средства за отчуждение, а в същото време данъците се различават.

Водеща:
От следващата година ще бъде ли въведено това ново. . .

Й. Фандъкова:
От 2012 няма да има промяна нито в начина на определяне на данъците и такса "Битови отпадъци", нито в размера, така че да можем следващата година да работим на спокойствие. Тогава, когато сме готови, тогава ще обявим и ще въведем новото зониране.

Водеща:
Но всъщност новата методика за определяне на такса смет, там как върви битката ви с националния омбудсман Константин Пенчев, ще има ли наистина промяна на тази методика?

Й. Фандъкова:
Няма битка. Всички знаем, че най-справедливият начин е на база на количество отпадък. Това никой не го оспорва. Мисля, че няма човек в София и в цяла България, тъй като това е национален въпрос. Важното е обаче как се прави. . .

Водеща:
Трябва да се случи.

Й. Фандъкова:
. . . и до какво води това. За мен най-важно е. . . особено виждаме - кризата се задълбочава. Ние сме длъжни да отчитаме това и за мен най-важното е да не се вдигнат, да не се вдигне размерът на такса "Битови отпадъци", защото имаме много добра събираемост. Днес ще представя и отчета за десетте месеца как върви приходната част на бюджета. Искам да ви кажа, че над 30 милиона лева повече са събраните собствени средства на общината в сравнение със същия период на миналата година. Това ни позволява да чистим София, да я поддържаме със средствата, които софиянци плащат. Така че на първо място не трябва да има социално непоносима цена, това не е, не е допустимо за мен. И трябва да вървим внимателно и бавно към различните методики.

Водеща:
По-чиста София, това със сигурност е кауза, която си струва. Нека да видим и да чуем какво мислят софиянци, как столицата ни да стане по-чиста.

Водеща:
Сега, едва ли ще предадат списъци всички софиянци, вероятно това е абсолютно невъзможно, но. . .

Й. Фандъкова:
Но е много важно да се говори за това. Действително, важно е да имаме съзнанието и децата от най-ранна възраст да се възпитават в това. Принципно задача на кмета е, разбира се, да осигури финансирането и контрола, за да може фирмите да си вършат работата. Смятам, че в последната година се видя, че започнахме и въведохме нови механизми за контрол, а също така и започнахме по-често миене, машинно метене. Но за следващата година залагаме същия бюджет, т.е., въпреки че ще заложим на съкращаване на разходи, няма да правим икономия от чистота, това е важно за всички. Но наистина ще съм много благодарна на всички софиянци, които са активни, които сами могат да контролират. Както говорихме с хората в един от парковете, когато го открихме и беше чисто, приятно, и аз им казах - вие сами трябва наистина да контролирате да не се плюят семките и обелките от семките пред пейките, да не се хвърлят фасовете.
Мисля, че за това е нужно време, но съм оптимист. Все пак с реконструкциите, с новостите, които правим, мисля, че хората се възпитават. Когато е чисто, когато е приятно, ти пазиш по-чисто. И обратното.

Водеща:
Колко още време ще отнеме построяването на новия завод за боклук.

Й. Фандъкова:
В момента се изгражда депото в Садината. Работата върви много интензивно, в график. Провеждаме и конкурсите, до началото на декември се подават документи за компостиращите инсталации. Веднага след като се поведат, 18 месеца е срокът за тяхното построяване, и разбира се, очакваме в следващите месеци одобрението на втора фаза, след което сме готови да започнем работа.

Водеща:
Сега да завършим с краткото видео за парите, макар че може би с това трябваше да започнем, но откъде наистина да има повечепари за столицата ни?

Й. Фандъкова:
Безспорно източникът на собствените приходи в бюджета, това са местните данъци и такси, данъкът върху недвижимите имоти, основно такса битови отпадъци. Аз искам да опровергая някои от вашите зрители, че всъщност хората си плащат редовно. По-скоро има доста фирми, които имаха стари задължения и продължават да имат, но от миналата година ние много сериозно работим по ревизиите, контрола и събирането на стари задължения. Към края на месец октомври събраните стари задължения са в размер на над 68 милиона лева, което е с около 12 милиона повече от същия период на миналата година. Използваме включително и частни съдия-изпълнители, така че си събираме приходите. Това е много важно за нас - в условия на криза да не повишаваме размера на данъците и таксите, но да повишаваме събираемостта. И другият източник, много сериозен, приоритетен за мен, това са европейските средства. Безвъзмездните европейски средства, които ще ни позволят и следващата година да довършим метрото, да строим инсталацията за битови отпадъци с безвъзмездни средства, да модернизираме градския транспорт. Имаме одобрен проект за смяна на 50 тролея, което ще означава, че сто процента от тролейбусния парк ще бъде изцяло нов. Нещо, което ще качи хората в градския транспорт. Заедно с това има и интелигентни кръстовища. Имаме саниране на училища, модернизация на болници. Всичко това с упоритата работа, добри проекти и защитата на добрите проекти.

Водеща:
Добре, накрая да ви питам добри новини за майките имате ли, ще се строят ли нови детски градини?

Й. Фандъкова
При всички случаи продължаваме със строителството, както и с Модернизацията на детските градини. В следващите месеци предстои да бъде завършена голяма детска градина в "Дървеница", да бъде открита детската градина в Казичане, във Волуяк, те са почти готови. И разбира се, откриването и на нови групи в. . . помещения. Имаме 32 готови проекта. В бюджета за следващата година залагаме, разбира се, и средства за строителство.

Водеща:
Наистина на финала. От вас и от вашия екип, доколкото разбирам, зависи колко големи ще са шансовете на София да стане столица на Европа през 2019 година.

Й. Фандъкова:
Това е кауза. . .

Водеща:
Ще положите ли усилия, така че това да се случи?

Й. Фандъкова:
Максимални усилия, аз разчитам на всички вас - и на медиите, и на гражданите, защото тази тема я издигнах в кауза и тя беше приета от много широк кръг от граждани, от граждански организации, творчески съюзи, така че ще работим за това. Имаме всички шансове. . . изграждаме музеи в момента, програма "Култура" функционира, има много интересен културен живот в София и аз се надявам на много добри идеи от гражданите.

Водеща:
Добре, благодаря ви за този разговор и успех в работата ви, разбира се.

Й. Фандъкова:
Благодаря ви.

Водеща:
Това беше кметът на столицата ни Йорданка Фандъкова.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

“Отвивам, завивам-няма!” - въведоха воден режим в Бургаско
“Отвивам, завивам-няма!” - въведоха воден режим в Бургаско
14:39, 27.07.2024
Чете се за: 03:15 мин.
Няма превишение на нормите за качеството на въздуха в Елин Пелин, посочиха от МОСВ
Няма превишение на нормите за качеството на въздуха в Елин Пелин, посочиха от МОСВ
13:09, 27.07.2024
Чете се за: 02:07 мин.
"Тази нощ душата на Криси отиде при татко й", написа майката на починалото момиче след взрива в Елин Пелин
"Тази нощ душата на Криси отиде при татко й", написа майката на починалото момиче след взрива в Елин Пелин
12:53, 27.07.2024
Чете се за: 00:52 мин.
15 леви формации се обединиха за нов старт под мотото "Заедно! Началото е Бузлуджа"
15 леви формации се обединиха за нов старт под мотото "Заедно! Началото е Бузлуджа"
12:47, 27.07.2024
Чете се за: 02:37 мин.
Два от трите фронта на пожара в Пъстрина планина Монтанско са потушени (СНИМКИ И ВИДЕО)
Два от трите фронта на пожара в Пъстрина планина Монтанско са потушени (СНИМКИ И ВИДЕО)
12:39, 27.07.2024
Чете се за: 01:00 мин.
Равносметката на трагедията в Елин Пелин: Двама загинали, двама в неизвестност
Равносметката на трагедията в Елин Пелин: Двама загинали, двама в неизвестност
12:18, 27.07.2024
Чете се за: 02:57 мин.
Хиляди зрители съпреживяха житието на "Рилския пустинник" в опера пред храма (СНИМКИ)
Хиляди зрители съпреживяха житието на "Рилския пустинник" в опера пред храма (СНИМКИ)
11:08, 27.07.2024
Чете се за: 02:00 мин.
Ивайло Мирчев: Решението на КС е подарък за рождения ден на Пеевски
Ивайло Мирчев: Решението на КС е подарък за рождения ден на Пеевски
10:27, 27.07.2024
Чете се за: 03:50 мин.
Кристиан Вигенин от Бузлуджа: Разделени няма да постигнем нищо
Кристиан Вигенин от Бузлуджа: Разделени няма да постигнем нищо
10:15, 27.07.2024
Чете се за: 01:57 мин.
Антон Кутев: Мотивите в решението на Конституционния съд са политически
Антон Кутев: Мотивите в решението на Конституционния съд са политически
09:51, 27.07.2024
Чете се за: 03:15 мин.
Костадин Костадинов: Главните прокурори през последните години пазят организираната престъпност
Костадин Костадинов: Главните прокурори през последните години пазят организираната престъпност
08:58, 27.07.2024
Чете се за: 02:25 мин.
Валентин Радев: Влиза се веднага в склада в Елин Пелин, няма такова правило от 24 часа
Валентин Радев: Влиза се веднага в склада в Елин Пелин, няма такова правило от 24 часа
08:44, 27.07.2024
Чете се за: 04:35 мин.
Топ 24
Най-четени
Законът и ние: Проблемът със статута на паркоместата
Законът и ние: Проблемът със статута на паркоместата
Пореден протест на учените от БАН
Пореден протест на учените от БАН