НОВИНИ

БСП искат касиране на изборите

След изборите за местна власт и президент заваляха искания за касиране на вота по места. Вчера най-голямата опозиционна партия поиска касиране и на изборите за президент и вицепрезидент. По този повод гост в студиото на "Денят започва" беше Младен Червеняков, член на Националния предизборен център на БСП.

бсп искат касиране изборите
bnt avatar logo
от БНТ
07:46, 09.11.2011
Чете се за: 05:48 мин.
У нас

След изборите за местна власт и президент заваляха искания за касиране на вота по места. Вчера най-голямата опозиционна партия поиска касиране и на изборите за президент и вицепрезидент. По този повод гост в студиото на "Денят започва" беше Младен Червеняков, член на Националния предизборен център на БСП.

Нарушенията, които се случиха на изборите, са политически въпрос, и не случайно решението за атакуването на тези избори беше взето от политически орган на нашата партия, а именно от Изпълнителното бюро, каза той. Основанията за това решение са, че първо сме изправени пред големия въпрос как ще се правят избори в България, като страна-членка на ЕС - дали спрямо стандартите, които са приети в тази общност, или по нашенски. "Освен това дали една политическа формация, която дойде в името на това да организира по-добри избори, да приеме по-добри правила и назначи като председател на щаба си един човек, чиито подчинени бяха отговорни за реда и чието действие или бездействие беше причина за редица нарушения на изборния закон може да бъде основа за бъдещи избори", попита Червеняков.

Относно това, което предстои, той беше категоричен, че има две възможности - касиране на местните избори пред съответните административни съдилища и второто - атакуване на президентските избори пред Конституционния съд на Република България. Над 1/4 от общините атакуват резултатите от местните избори, посочи той и допълни, че дори управляващите признават, че изборите не са били законни и атакуват в 4 или 5 общини резултатите от местния вот.

СЛЕДВА ПЪЛЕН ТЕКСТ НА РАЗГОВОРА:

Водеща:
След изборите за местна власт и президент заваляха искания за касиране на вота по места. Вчера най-голямата опозиционна партия поиска касиране и на изборите за президент и вицепрезидент. Добро утро казвам веднага на Младен Червеняков. Добро утро, господин Червеняков.

Младен Червеняков:

Добро утро и на вас, и на вашите зрители.

Водеща:
Съвсем накратко и съвсем ясно - защо решихте да искате касиране на президентските избори?

Мл. Червеняков:

Значи, чух първо във вашия анонс, ще ме каните в качеството ми на един от юристите на БСП, и аз веднага искам да разделя нещата на две. За мен този въпрос не е чисто юридически. Това не е спор между юристи в зала, още по-малко е организационен или технически проблем. Нарушенията, които се случиха на изборите, това е политически въпрос. И неслучайно решението за атакуването на тези избори беше взето от политическия орган на нашата партия, именно от изпълнителното бюро. Основанията в тази насока
са няколко. Първо, ние сме изправени пред големия въпрос как ще се правят избори в България, като страна-членка на Европейския съюз, дали спрямо тези стандарти и ценности, които са приети в тази общност, или по нашенски някак си, като Данко Харсъзина, като Гочоолу и Дочоолу, което е достатъчно добре описано.

Водеща:
Те герои от кои, от къде са?

Мл. Червеняков:

Алеко Константинов. Разбирам вашия въпрос. . .

Водеща:
Не, не, не, питам.

Мл. Червеняков:
. . . но оттук нататък другият въпрос, който се поставя, дали една политическа формация, която дойде в името на това да организира по-добри избори, да приеме по-добри правила и назначи като председател на щаба си един човек, чиито подчинени бяха отговорни за реда и чието действие или бездействие беше причина за редица нарушения на изборния закон, може по някакъв начин да бъде основа за бъдещи избори. И аз мисля, че политическата класа и политическите сили в страната са длъжници на българското общество - отговорът на този въпрос. Защото когато преди 2
години, на първите местни избори в Разлог ние забелязахме такива нарушения, които обърнаха вот от 20 процента на първия тур, чрез контролиран вот, натиск, заплахи, факторът страх, появил се в тези избори, купуване на гласове, тогава ние не реагирахме. И ако сега не се реагира на тези избори, макар и касирането да е насочено към минали избори, то е насочено към бъдещето, защото ние това, което се стремим с това действие, е да създадем добри условия за бъдещо провеждане на изборите в България. И грубо казано, има две възможности. Аз вчера чух, че може да се касират общо изборите в страната. За съжаление, това е невъзможно. Независимо, че няколко международни наблюдатели и наши неправителствени организации казаха, че изборите трябва да бъдат анулирани или касирани, възможности са две. Касиране на местните избори пред съответните административни съдилища и второто, което е, атакуване на президентските избори пред
Конституционния съд на Република България. Ние вече имаме атакуване над една четвърт в общините на резултати от местните избори. Даже има признания на управляващата партия ГЕРБ, че изборите не са били законни, защото те атакуваха, поне на мен ми е известно, в 4 или 5 общини местните избори. Тоест те казаха, там има достатъчно закононарушения, които са основание за касиране на изборите. . .

Водеща:
За президентските избори обаче. . .

Мл. Червеняков:
. . . И ако извадим тези гласове в тези общини от общия брой на разликата между двете кандидатпрезидентски двойки, ще видите, че има достатъчно основания за касиране на президентските избори.

Водеща:
Точно за тези достатъчно основания за касиране на президентските избори очаквам от вас детайли. Кои са доказателствата, които ще приложите в подкрепа на вашето искане за касиране на президентския вот?

Мл. Червеняков:
Значи, аз няма да открия топлата вода, като повторя това, което вече месец и половина повтарят представителите на редица политически партии в страната и международни наблюдатели. Първо, тези 668 хиляди, от които 649 хиляди поради липса на т.нар. настоящ адрес, лица в забранителни списъци, изготвени по предложение на подчинените на председателя на предизборния щаб на една политическа сила.

Водеща:
Така, това първо - забранителният списък.

Мл. Червеняков:
Второ, имаме 229 884 недействителни бюлетини само на първия тур от изборите. Трето, имаме прозрачни бюлетини, които накърняват тайната на вота. Четвърто - имаме избирателни секции в нарушение на избирателния кодекс, с над 1000 избиратели, с по 1200. Пето - имаме изборен ден, който е продължил над предвиденото в закона време, даже над удълженото в разрез със закона време от Централната избирателна комисия, изборите продължиха някъде докъм 22.00 часа. Оставям настрана редица други нарушения, за които международни наблюдатели и неправителствени организации сигнализираха. За мен едно от големите събития на този вот беше купуването на гласове, контролираният вот, натискът върху кандидатите. . .

Водеща:
Имате ли доказателства за това, за контролирания вот, за купуването на гласове?

Мл. Червеняков:
Ами, вижте, не може да се очаква от подчинените на господин Цветанов да дадат данни на прокуратурата за купуването на гласове. И не е случайно, че прокуратурата отчита толкова малко брой случаи, но всички констатират, а има и констатации вече на изследователи, че 16 процента от вота е купен. Ние наблюдаваме за първи път явления, които досега не бяха познати, купуване на гласове на български граждани.

Водеща:
Аз се опасявам, че обаче данните от "Прозрачност без граници". . .

Мл. Червеняков:
В това число наркодилъри, които участват в купуването на младежки гласове.

Водеща:
. . . няма да свършат работа в Конституционния съд.

Мл. Червеняков:
Моля?

Водеща:
Опасявам се, че данните, съобщени от "Прозрачност без граници", за тези 16 процента от българите, които са склонни да продадат гласа си, няма да ви свършат работа пред Конституционния съд.

Мл. Червеняков:
Вижте, аз затова ви казах, че въпросът е политически, а не е тясно юридически. Ние тука едва ли ще бъдем интересни на нашите зрители, ако аз започвам да разказвам във всяка една секция какви нарушения са извършени - и при гласуването, при отчитането на гласовете. . .

Водеща:
Не, напротив, мисля, че конкретиката в един такъв случай е доста важна. Ние. . .

М. Червеняков:
Ами конкретиката, ще ви кажа - 55 контролни така наречени служебни протокола в една общинска избирателна комисия, над 100 протокола, констатирани в същата избирателна комисия, в които са извършени поправки в нарушение на избирателния кодекс, и т.н., и т.н. Аз ви казвам, всеобщо е недоволството от тези избори. И това са възможностите, които законът предоставя на политическите партии за своя политическа реакция. Разбира се, политическите партии от тези избори трябва да си направят много по-сериозни изводи. Да видят къде са недостатъците на водената от тях политика, недостатъците в организацията на техните собствени структури. Да направят изводи за това какво трябва да се направи
за в бъдеще в резултат на резултатите от тези избори. Но големият въпрос, който стои, дали въобще в България ще се провеждат свободни, демократични, честни избори?

Водеща:
Господин Червеняков, има ли в закона опция, определена, дадена партия самостоятелно да поиска касиране на вота?

Мл. Червеняков:
Ами има опции чрез органите, посочени в конституцията. А те са 6 органа - президентът, Министерският съвет, двамата председатели на върховни съдилища, главният прокурор и една трета от народните представители.

Водеща:
Защо не се възползвахте от тези начини?

Мл. Червеняков:
Вчера този въпрос се обсъжда. Ние решихме да не поставяме в някакво неудобно положение тези пет други органа като ги... едва ли не предлагаме те да направят такова искане или да препратят нашето искане до Конституционния съд, считаме, че този въпрос трябва да бъде поставен в парламента. И там всички политически партии трябва да проведат разговор не само за касирането на президентския вот, което е основата на този разговор, но въобще как да се развива изборният процес в България за в бъдеще. Защото именно тука виждам аз, че политиците са длъжници на българите.

Водеща:
Аз предполагам, че лесно ще допълните 8 депутати към 40 депутати, които има Българската социалистическа партия. Последният ми въпрос обаче е друг. Хипотетично да приемем, че Конституционният съд установи сериозни нередности, които компрометират изборните резултати, и насрочи нови избори, ще спечели ли БСП повече от тези втори избори, отколкото от току-що провелите се.

Мл. Червеняков:
Аз пак искам да кажа, тука не стои тяснопартийният интерес. Ако се гледа тяснопартийният интерес, може би щяхме да направим доста други неща в тези избори. Въпросът е оттук нататък как ще произвеждаме избори в България. И аз мисля, че това е залогът, който стои пред нашето атакуване на, пред Конституционния съд. Не е залогът дали БСП ще спечели, БСП ще загуби. Значи, от една страна, имаме нелоши резултати, от друга страна, имаме своите недостатъци, които трябва да анализираме. Ние нашата работа ще си я свършим.

Водеща:
Добре. Благодаря ви за този разговор. Надявам се, че той е внесъл още по-голяма яснота по искането на най-голямата опозиционна партия да касира президентския вот.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Парламентът прие решение за ускоряване на процеса по приемане на еврото
Парламентът прие решение за ускоряване на процеса по приемане на еврото
16:26, 26.07.2024
Чете се за: 02:10 мин.
Пеевски изпрати сигнал до главния прокурор заради думи на Джевдет Чакъров
Пеевски изпрати сигнал до главния прокурор заради думи на Джевдет Чакъров
15:52, 26.07.2024
Чете се за: 01:05 мин.
Започна "Hills of rock 2024", очакват се над 60 000 почитатели на твърдото звучене
Започна "Hills of rock 2024", очакват се над 60 000 почитатели на твърдото звучене
15:38, 26.07.2024
Чете се за: 01:25 мин.
Спряно е гасенето от въздуха край Елин Пелин, водата може да предизвика неприятни последствия
Спряно е гасенето от въздуха край Елин Пелин, водата може да предизвика неприятни последствия
15:36, 26.07.2024
Чете се за: 02:20 мин.
СОС одобри вливането на Четвърта градска болница във Втора градска болница
СОС одобри вливането на Четвърта градска болница във Втора градска болница
15:22, 26.07.2024
Чете се за: 02:15 мин.
Кирил Петков: Решението на Конституционния съд доказа "превзетата държава"
Кирил Петков: Решението на Конституционния съд доказа "превзетата държава"
15:14, 26.07.2024
Чете се за: 01:10 мин.
Парламентът възложи на МС да компенсира бизнеса заради цената на тока
Парламентът възложи на МС да компенсира бизнеса заради цената на тока
15:00, 26.07.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Главният секретар на МВР: Има тлеене в засегнатите складове, което предполага хаотично гърмене на пиротехниката
Главният секретар на МВР: Има тлеене в засегнатите складове, което предполага хаотично гърмене на пиротехниката
14:37, 26.07.2024
Чете се за: 02:25 мин.
Две по-дълги ваканции за учениците предлагат от МОН
Две по-дълги ваканции за учениците предлагат от МОН
14:35, 26.07.2024
Чете се за: 02:12 мин.
Административен съд София потвърди избора на Васил Терзиев за кмет на Столичната община
Административен съд София потвърди избора на Васил Терзиев за кмет на Столичната община
14:33, 26.07.2024
Чете се за: 01:02 мин.
Джевдет Чакъров се оплака от натиск от страна на Делян Пеевски
Джевдет Чакъров се оплака от натиск от страна на Делян Пеевски
14:32, 26.07.2024
Чете се за: 01:35 мин.
КС обяви за противоконституционни като невалидни част от промените в Конституцията
КС обяви за противоконституционни като невалидни част от промените в Конституцията
14:23, 26.07.2024
Чете се за: 04:37 мин.
Топ 24
Най-четени
САЩ обмислят нови санкции срещу Иран
САЩ обмислят нови санкции срещу Иран
Премиера на филма Войната на боговете
Премиера на филма "Войната на боговете"