Все повече българи се хранят здравословно и предпочитат пресни продукти. Консервирането на храни намалява, за сметка на засиления интерес към фермерските пазари. Потребителите предпочитат да спестят време и да си купят готова продукция с гарантиран произход, показа наша проверка.
Не толкова високите цени, колкото липсата на време е причина вече да не се правят масово сладка, лютеници и туршии.
Дима Божкова - продавач: "Има относителен интерес, но доста е намалял. Значи младите хора почти не купуват продукти за приготвяне на зимнина".
Павлина Джуркова: "Трябва да си купим продуктите от пазара, за да ги направим, пък то малко се обезсмисля, едно време повечето хора си взимаха от село нещата".
На интерес все още се радва киселото зеле, защото приготвянето му е лесно. Другото, важно за потребителя е това, което купува, да е българско.
Фермерските пазари в Пловдив вече са наложена традиция. Участниците сами са произвели продукцията, която предлагат.
Гергана Кабаиванова - Сдружение „Устойчиво общество": "Две неща ги отличават, първо, че са продукти, които са натурално произведени и отгледани и не са пръскани и другото е, че няма прекупвач, който да стои във веригата между производители и потребители".
Ивайло Александров: "Ние обичаме пресните неща, опитваме се да храним здравословно в къщи - то си и личи, с тези хубави продукти. - Какво избрахте днес?- Сега в момента имаме праз и общо взето рукола".
Биохраните са все по-предпочитани. Родният потребител вече купува директно от самия фермер.
Надя Петкова - биопроизводител от с. Труд: "Когато има вкусна и хубава храна с доказан произход, той иска да си я вземе и сам да си я приготви. + Но за него е важно, продукцията, това, което взима да е с доказан произход".
На фона на пустеещите села в България вече е далечен спомен времето, когато повечето хора се връщаха от баба и дядо с консервирани продукти за зимата.