Над 10 милиарда долара помощ за Сирия от дарителската конференция в Лондон

Страните, които участват в дарителската конференция за Сирия в Лондон, се ангажираха да осигурят над 10 милиарда долара в помощ на хората, засегнати от конфликта в страната.

от Георги Петров
06:22, 05.02.2016
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Инициатори и домакини на конференцията са Великобритания, Кувейт, Германия, Норвегия и ООН. Предоставените средства ще бъдат използвани за създаване на над 1 милион нови работни места за сирийските бежанци и за общините, които ги приемат в околните на Сирия страни.

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън посочи, че от обещаните 10 милиарда, 6 ще бъдат оползотворени през настоящата година, а останалата сума ще се използва през периода до 2020 година. Според Камерън това е най-голямата сума, събирана досега за един ден в отговор на хуманитарна криза. Подобен извод направи и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, който също взе участие във форума.

Бан Ки-Мун, генерален секретар на ООН: "Нека променим сюжета. Нека се обвържем с нашата солидарност, щедрост и съчувствено лидерство. Нека донесем надежда на народа на Сирия и на региона."

Заради кризата в Сирия над 4 милиона местни жители се подслониха в съседни страни като Йордания, Ливан и Египет, а стотици хиляди дойдоха в Европа. В страната над 13 милиона души живеят в тежко положение или бяха принудени да напуснат родните си домове. Войната отне живота на над 260 000 души.

;

В Лондон страната ни беше представлявана от премиера Бойко Борисов, който проведе редица двустранни срещи - с премиерите на Гърция и Турция, на Сърбия, с президентите на Македония и на Азербайджан. Тези теми бяха доминирани от няколко теми. Българското правителство ще инициира тристранни премиерски срещи по теми като засилване на енергийното сътрудничество в Югоизточна Европа, управлението на граничния поток, беше поставена и темата за незабавното деблокиране на границата с Гърция в интерес на свободното движение на хора и товари, съгласно европейското законодателство.

Вижте още от коментара на българския посланик в Лондон Константин Димитров.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Адвокатите на Джулиан Асандж разкриват плановете му
Адвокатите на Джулиан Асандж разкриват плановете му
Грипна епидемия в Стара Загора
Грипна епидемия в Стара Загора