НОВИНИ

Зачестяват инцидентите с газови бутилки

Зачестяват инцидентите с газови бутилки. 22 взрива има от началото на годината с двама загинали и петима тежко ранени. За това предупреждават от Агенцията за метрологичен и технически надзор. За цялата изминала година е имало само 35 взрива. От Агенцията призоват потребителите да не пълнят битови бутилки на газостанции за автомобили, което е абсолютно забранено, води до препълването им и е основната причина за трагичните инциденти.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
17:38, 13.07.2016 (обновена)
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Неправилната експлоатация на газовите бутилки е сред основните причини за взривовете. Семействата масово използват уреди за външна употреба в затворени помещения. При изгасване на пламъка обаче, помещението се изпълва с газ и най-малката искра може да го взриви.
Използването на непроверени бутилки също е опасно. Единият от смъртните случаи тази година е именно с бутилка, превозвана с автомобил, която е изпускала газ и при запалване на цигара, се е взривила.


Инж. Стефан Цанков, председател на ДАМТН: За съжаление, изненадите и творчеството на потребителите в лошия смисъл са ежедневни. Битови газови бутилки се свързват към газови уредби на коли,използване на преправени и заварени в дом. условия газови бутилки, маркучи за напояване се използват за свързване на котлони с газови бутилки. Пълно неглижиране на риска, а той е огромен.


Законните места за пълнене на газови бутилки са пълначните станции, където зареждането става по контролиран начин, така че в тях да има свободен обем.

Между 3 и 6 лв. повече ни струва зареждането на такава станция, но така избягваме риска. Това е една стара, корозирала и една нова газова бутилка. Корозията е много опасна, тъй като е възможно да пробие корпуса и да се стигне до изтичане на газ. Затова на пълначните станции служителите и потребителите трябва да внимават. Когато се види такава стара бутилка, тя да бъде незабавно изхвърлена от употреба.

Трябва да има годината на производство и на всеки 10 години тя да минава на технически преглед..Важно е тя да има и изряден винтил, който провежда газта през маркуча до котлона.

Инж. Мирослав Йотов, Дирекция "Надзор на пазара " - ДАМТН: Това е един нередовен винтил. Върху него трябва задължително да е обозначена посоката - на къде е отворен и накъде затворен. Този няма и е конфискуван. И върху него трябва да е оказано препоръчителното работно налягане, с което той може да работи.

Важен е и маркучът за провеждане на газ, който да е със специална дължина и дебелина, както и с надеждни скоби, така че след като се вкара във вентила, да няма изтичане на газ. Над 1100 проверки на газови станции, магазини за газови уреди и други обекти е направила метрологичната агенция досега. За нарушения са запечатени 11 обекта.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последен ден на Камерън в парламента
Последен ден на Камерън в парламента
Умишлен палеж е основната версия за горелите бусове в София
Умишлен палеж е основната версия за горелите бусове в София