НОВИНИ

БСП предложи рестарт на строежа на АЕЦ "Белене"

"БСП лява България" предложи парламентът да отмени решението си за прекратяване на изграждането на АЕЦ "Белене", взето през 2012 г. Според левицата, след като България е осъдена да заплати оборудването на руската страна, сега трябва централата да бъде довършена със стратегически инвеститор и участие на НЕК с апортна вноска или с продажба на проекта. Ето политическите реакции от деня.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
17:18, 13.07.2016
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Според БСП идеята да се продава произведеното за АЕЦ "Белене" оборудване е екзотична, защото по думите им това не е автомобил втора ръка. В света в момента няма подходящ проект и площадка за него. Затова от БСП настояват да се започнат консултации между управляващи и опозиция за търсене на решение.

Таско Ерменков, БСП лява България: Ние от БСП, осъзнавайки отговорната ситуация, пред която е изправена държавата, подаваме ръка и впрягаме целия си експертен потенциал за решаване на проблема. За да се случи това обаче, е нужно едно условие - всички заедно, независимо от партиите, към които принадлежим, да защитим интересите на България, като се спре безумната кампания за търсене на виновник.

"Сега е моментът за търсене на виновните за прахосаните за "Белене" 2 млрд. лв." - така Мартин Димитров от реформаторите отговори на БСП. Според Реформаторския блок и съпредседателя на ПФ Валери Симеонов, България няма нужда от АЕЦ "Белене", защото и сега енергийните ѝ мощности се използват наполовина.

Мартин Димитров, Реформаторски блок: Хора, за какво ви е това "Белене" - какво ще го правите?

Тъкмо след като бяха положени големи усилия за стабилизиране на енергетиката и НЕК за първи път е на плюс, се заговори за възраждане на проекта "Белене", което може да съсипе всичко.

Валери Симеонов, съпредседател на ПФ: Тук сме всички с категоричното убеждение, че в този си вид, в който беше подготвен този проект, наливането на милиарди на площадката в Белене, както и окончателният трагичен резултат, по никакъв начин не са в полза на България.

По личното мнение на председателя на енергийната комисия Делян Добрев най-добрият вариант за "Белене" е 100-процентна приватизация.

Делян Добрев, председател на енергийната комисия/ ГЕРБ: Нарочно натъртвам на думата приватизация, а не продажба на проекта, защото ако се търси частен инвеститор, това трябва да стане през агенцията за приватизация. Знаете, че там има правила, процедури, прозрачност, надзорен съвет, който е с членове, излъчени от всички парламентарни групи в НС. Така че ще получим прозрачност и сигурност затова, че ще постигнем най-добрия възможен вариант.

Добрев се застрахова, че личното му мнение за приватизация не изключва останалите варианти, по които работи правителството - продажба на оборудването или договаряне с руската страна за използването му при друг проект.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Умишлен палеж е основната версия за горелите бусове в София
Умишлен палеж е основната версия за горелите бусове в София
Депутатите приеха на първо четене 10% допълнителен фирмен данък
Депутатите приеха на първо четене 10% допълнителен фирмен данък