НОВИНИ

Депутатите приеха на първо четене 10% допълнителен фирмен данък

10% данък върху фирмените консумативи, ползвани за лични нужди, гласуваха на първо четене депутатите от Бюджетната комисия в парламента. Данъкът е отделен от станалия известен като "данък уикенд". Ако бъде приет, новият налог ще изчисти неяснотите какво точно се дължи върху активите, които ползваме и за свои цели.

Александър Марков
от Александър Марков Оператор: Стоян Мицов
17:17, 13.07.2016
Чете се за: 01:57 мин.
У нас

Новият данък ще плаща или работникът, или работодателят - ще се решава от работодателя.

Всички знаем станалия прословут данък "уикенд", което на практика представлява невъзстановяване на ДДС на фирмите за онези активи, които са ползвали и за лични нужди. Става дума за автомобили, телефони и лаптопи. Това нещо беше прието.

Данък уикенд се изчислява по методика, изготвена от работодателя, или по автоматична формула - 80-20%. Ползвали сме актива 80% за служебни и 20 за лични цели.

Времето, за което сме ползвали активите за лични нужди, се счита за "непаричен приход". И оттук изскочиха редица въпроси, основният от които - дължи ли се корпоративен данък и осигуровки върху този непаричен приход? Така, както дължим налози и осигуровки върху останалите си приходи.

За да изчистят тази неяснота, депутатите гласуваха сега две възможности. Първо, работодателите да плащат 10% данък върху активите, ползвани за лични нужди. Втората възможност е - ползването на активи за лични нужди да се прехвърли на работника, който да плаща Данък върху доходите на физическите лица. Прехвърлянето ще става по преценка именно на шефа на фирмата.

;
Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България: Ние очакваме да се избере първия вариант, защото то очевидно е в повечето случаи много по-спестяващ разходи на компаниите.
БНТ: А ако се избере вторият вариант? Това какво означава - работникът ще плаща ли нещо?
- Ако се избере вторият вариант - да. Той ще трябва да ги декларира в годишната си данъчна декларация по ЗДФЛ. Но това е ползване за лични цели на служебен актив, което е един вид "приход в натура".
Васил Тодоров, Българска търговско-промишлена палата: Принципно подкрепяме законопроекта. Нашата молба е между първо и второ четене да разгледате нашето предложение, което направихме в дискусията по отношение на законовата презумпция за разпределение на личното ползване и фирмени нужди. В законопроекта е 80 на 20, нашето предложение беше 90 на 10. Считаме, че тези 20% са неприемливо завишени.
;

Разчети за приходите в хазната от новия данък, за съжаление, все още няма. Със сигурност, приходите ще са доста по-големи от сега влизащите под формата на невъзстановено ДДС от данък "уикенд". Именно тази неяснота какво се дължи и не се дължи върху активите за лични нужди принуди доста фирми да отлагат декларирането му и на практика през първите няколко месеца на годината влязоха минимални постъпления от ДДС.

Законопроектът всъщност доста бързо беше приет. Изненадващо. Липсата на финансова обосновка, обаче, за 10-те% разбуни опозицията.

Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в НС: Мисля, че по-безспорен от тоя закон не сме имали. Това не е нов данък. Ако четете само заглавията в някои вестници, без да четете съдържанието вътре, може и така да го интерпретирате.
Алиосман Имамов, ДПС: Защо точно сега се разглежда тоя закон, като само след няколко седмици, или хайде да речем, месеци влизат обсъждането на данъчните закони в рамките на бюджета? Защо законът, и правилно ли е, да влиза в сила от началото на текущата година?
Георги Търновалийски, БСП лява България: Тия каши, които се получават - в Закона за корпоративното променяме ДДС. Сега правим след 6-7 месеца промените в ЗКПО без обосновка финансова, без оценка за въздействието, което е абсолютно задължително, и аз държа това да го има, защото след няколко месеца или в края на годината ние ще попитаме какъв е ефектът от тази законодателна промяна, която правим.
;

Ако се гласува на второ четене, новият данък ще заработи с обратна дата - от първи януари 2016 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП предложи рестарт на строежа на АЕЦ Белене
БСП предложи рестарт на строежа на АЕЦ "Белене"
Възрастна жена твърди, че е пребита от охранител в болница
Възрастна жена твърди, че е пребита от охранител в болница