Красиви и нежни - цветята винаги са били наслада за окото. Но, оказва се, могат да бъдат и радост за корема. Колкото много са цветята, толкова много са и ястията, които могат да бъдат приготвени с тях. Предложение номер едно - предястие: торта от гъши дроб и салата от глухарче. Разбира се, за да ни е вкусна салатката, овкусяваме я с балсамов оцет, мед и малко зехтин от орехи. Предложение номер две: основно ястие- лангуста, миди Сен Жак, печени картофки и най-важното- жълти маргаритки.
Красиви и нежни - цветята винаги са били наслада за окото. Но, оказва се, могат да бъдат и радост за корема. Колкото много са цветята, толкова много са и ястията, които могат да бъдат приготвени с тях. Предложение номер едно - предястие: торта от гъши дроб и салата от глухарче. Разбира се, за да ни е вкусна салатката, овкусяваме я с балсамов оцет, мед и малко зехтин от орехи. Предложение номер две: основно ястие- лангуста, миди Сен Жак, печени картофки и най-важното- жълти маргаритки.
Андре Токев, президент на Българската асоцияция на професионалните готвачи:
- Накрая ще накъсаме цветето. Tо е много ароматно и същевременно има един леко сладникъв вкус, който си подхожда и с мидите Сен Жак и с лангустините, така че всичко е в хармония, за да бъде вкусно.
Разбира се, не може без десерт. На вашето внимание- бял шоколадов мус с панирани рози.
Андре Токев, президент на Българската асоцияция на професионалните готвачи:
- Правите бял шоколадов мус и го замразявате в хладилника, за да стане като перфе. Към него цветята - това са панирани рози в тесто от шампанско. Изчиствате хубаво зелените неща, дръжките не се ядат, а се използват почти като шишчета.
Цветната вечеря е готова. И е толкова вкусна, колкото е и красива.
Андре Токев, президент на Българската асоцияция на професионалните готвачи:
- Аз винаги казвам, че храната е като еди театър и е представление от аромати.
Въпреки че в кухнята цветята се използват главно заради техния аромат, те имат и различни полезни за здравето свойства. Стига да можем да свикнем да гледаме на цветята не само като на украса.
Андре Токев, президент на Българската асоцияция на професионалните готвачи:
- Първият път човек е интересно да се пречупи и за мен преди много години, като започнах да готвя с цветя и ми беше интересно да се пречупиш и да хапнеш първото цвете, но после наистина ти харесва, защото е много ароматно.
Един съвет - не бързайте вместо букет, да подарявате сготвени цветя. Защото, ако не сте се упражнявали достатъчно, изненадата няма да е съвсем приятна.
Андре Токев, президент на Българската асоцияция на професионалните готвачи:
- Първо ще посъветвам да се подари букет цветя, а после да се пробва да се сготвят цветята. Ако не стане рецептата както трябва, поне сме подарили цветята.
И така - честит празник на цветята- без значение дали са на поляната, във вазата или в чинията.
http://infocenter.bnt.bg/