Гъбопроизводители от Русенска област работят на загуба, оплакаха се заетите в бранша. Причината - пазарът е залят от печурки, внос от Полша, които подбиват родното производство. Заради кризата в Гърция износът на гъби за южната ни съседка също е намалял драстично.
Гъбопроизводители от Русенска област работят на загуба, оплакаха се заетите в бранша. Причината - пазарът е залят от печурки, внос от Полша, които подбиват родното производство. Заради кризата в Гърция износът на гъби за южната ни съседка също е намалял драстично.
Повече от 20 години Йорданка Чурова, заедно със семейството си, отглежда култивирани печурки. В момента те са на площ от 120 кв. метра в русенското село Красен.
Ако производителите не успеят да намерят пазар за стоката си веднага са обречени, защото гъбите имат търговски вид три-четири дни, после се развалят. Тази година обаче, на родния пазар трайно се е настанила култивираната печурка, внос от Полша. Тя е обработена и с голяма трайност, но като вкусови качества в никакъв случай не може да се мери с нашата, категорчни са производителите. Въпреки това е предпочитана, защото струва едно евро за килограм.
Йорданка Чурова - гъбопроизводител: „Изкарваме по една минимална заплата. Изкупната цена на килограм пресни печурки е 2,50 лв, колкото да покрие разходите на гъбата."
Производителите на гъби нямат свое сдружение, което да защитава интересите им, казва Йорданка Чурова, която е и кмет на село Красен. По думите й, ако хората от бранша си подадат ръка, ще могат да настояват пред държавата да се решат проблемите им.
Какво се случва, когато бюджетът не е приет навреме - анализ на Фискалния съвет
Картата на неравенството по рафтовете: Големите вериги в София са 244 и едва 3 във Видин
Снежна Коледа в някои части на страната, преди Нова година температурите падат до минус 10°
Взрив в Москва уби високопоставен руски генерал, Кремъл подозира украинското разузнаване
Две трети от децата в училище избягват да използват тоалетните - до какви проблеми води това?