ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Колбаси с антиоксиданти разработват учени

bnt avatar logo от Росица Колева
A+ A-
Чете се за: 01:00 мин.
Икономика

Колбаси с антиоксиданти, хляб с пребиотици и сирене, което понижава холестерола - това са само част от новите разработки на Университета по хранителни технологии в Пловдив. Модерните здравословни храни се правят от студентите в учебната производствена база. Към някои от тях вече има проявен интерес от фирми, които желаят да ги пуснат в масово производство.

колбаси антиоксиданти разработват учени
Колбаси с антиоксиданти, хляб с пребиотици и сирене, което понижава холестерола - това са само част от новите разработки на Университета по хранителни технологии в Пловдив. Модерните здравословни храни се правят от студентите в учебната производствена база. Към някои от тях вече има проявен интерес от фирми, които желаят да ги пуснат в масово производство.

Най-сериозен интерес сред производителите предизвикала разработката на малотрайни колбаси с добавен ликопен, разказва доц. Пантелей Денев, заместник-ректор на Университета по хранителни технологии. Ликопенът е силен
антиоксидант, който се съдържа в люспите на доматите. Той понижава риска от развитие на онкологични заболявания. Същевременно служи като естествен оцветител на месото и успешно замества вредните изкуствени добавки.

Доц. Пантелей Денев, заместник-ректор на УХТ-Пловдив:
- Ако една държава, като България или Италия, произвежда много доматено пюре, остатъка - люспите, доматените, преди да бъдат изхвърлени е хубаво да се извлече този ликопен.

На вкус саламът с антиоксидант ще напомня на кренвирш с домат. Цената му обаче ще е различна.

Учен: - Не съм икономист, но при всички случаи цената ще бъде по-висока от тази на нормалните кренвирши или малко по-висока от стандарт „Стара планина".

В учебната производствена база студентите прилагат нова
технология за производство на хляб с пребиотици. В това апетитно хлебче има вложен инулин. Той се извлича от корените на земната ябълка, популярна като гулия, от пащърнака и цикорията и действа като метла за токсините в стомашно-чревния тракт.

Учен: - Специално за инулина се твърди, че намалява риска от заболеваемост на дебелото черво от рак, колит и други болести на червата.

В Университета са разработили и технология за получаване на млечни продукти, обогатени с Омега-3 и Омега-6 мастни киселини. Скоро в производство ще бъде пуснато сирене, което понижава холестерола.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?