НОВИНИ

Директорът на СМГ може да получи дисциплинарно наказание

За последната година в Софийската математическа гимназия са били извършени административни нарушения в поне пет сфери, сочат проверки на образователното министерство и Регионално управление на образованието - София - град. Те бяха направени, докато ученици, учители и родители продължават да искат отстраняването на директора на гимназията Антони Стоянов. До конфликта се стигна, след като Стоянов уволни дългогодишния учител по математика Петя Тодорова и не предложи нови договори на няколко нейни колеги.Заради резултатите от проверките е възможно Стоянов да получи дисциплинарно наказание и дори да бъде отстранен.

Петър Георгиев
от Петър Георгиев
19:40, 28.08.2017
Чете се за: 00:59 мин.
Още

Някои от нарушенията са свързани с приема на ученици и изпълнението на учебния план по музика за пети клас, работата на педагогическия съвет, както и воденето на документация. В тридневен срок директорът на гимназията Антони Стоянов трябва да даде писмени обяснения на комисия от МОН.

Ваня Кастрева, началник на Регионалния инспекторат по образованието в София-град: След като комисията се запознае с неговите обяснения, защото това е изключително важен момент от Кодекса на труда, мисля, че те са достатъчни, за да може да се наложи най-тежкото наказание.

Днес директорът отново заяви, че няма да подаде оставка. Миналата седмица Стоянов беше обвинен, че е възпрепятствал проверка на експерти в СМГ, въпреки че е бил в платен годишен отпуск.Междувременно, неговият заместник е отменил заповедта за уволнение на учителката по математика Петя Тодорова и е предложил постоянна работа на трима от учителите, чиито договори не са били подновени. Стоянов категорично не е съгласен с тези решения.

Антони Стоянов, директор на Софийска математическа гимназия: Те са направени през главата ми. Отменени са заповеди, мои заповеди са отменени, което не искам да коментирам... Просто си има адвокати за тази работа и съдилища.
;

Петя Тодорова беше уволнена през юли с мотив, че е уронила престижа на училището. Преди да бъде върната на работа от заместника на Стоянов, директорът ѝ е предложил да преподава на определени класове на граждански договор. Запитан защо го е направил, ако наистина вярва, че Тодорова е ощетила ученици на СМГ, Стоянов прекъсна интервюто.

Антони Стоянов, директор на Софийска математическа гимназия: Нейното най-голямо желание е единствено да си завърши децата 11 и 12 клас. На базата на това основание аз дадох това предложение. Благодаря Ви. Благодаря.

След протестите срещу Стоянов за утре е планиран и такъв в негова защита пред сградата на Регионалното управление на образование в София.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Винопроизводителите отчитат най-добрата реколта за последните пет години
Винопроизводителите отчитат най-добрата реколта за последните пет години
Кметът на Кресна: Ще осигурим на хората без дом неща от първа необходимост
Кметът на Кресна: Ще осигурим на хората без дом неща от първа необходимост