НОВИНИ

Коя е Ангела Меркел?

63-годишната Ангела Меркел е първата жена канцлер на Федералната Република. В изминалите 12 години тя многократно е оглавявала различни класации за най-влиятелната жена в света. Основните етапи по пътя на голямата кариера на Меркел - събра Емилия Запартова.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
06:38, 25.09.2017
5251
Чете се за: 01:46 мин.
По света

Ангела Доротея Меркел е на 35, когато берлинската стена пада. Дипломираната физичка си спомня: " Беше четвъртък. Помислих си че, щом веднъж се е отворила, трудно ще се затвори." Бъдещият лидер на Германия от 2005 та, канцлерката , дошла от Източна Германия защитава стриктно западните ценности и за мнозина олицетворява стабилност в един нестабилен свят.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: В детството ми имаше период, в който исках да правя всичко.Бях наистина лоша балерина и гимнастичка. Бях на 10-12 години. С годините се помирих с това какво мога и какво не мога ".

Силата ѝ нарасна по време на икономическата криза в Европа, считат я за мост между Русия и Запада. Меркел планира бъдещето на Европа без Великобритания и води политиката си след изненадващия избор на Доналд Тръмп. Критикуват я за безкомпромисните ѝ позиции по гръцкия дълг, мигрантите и околната среда.

Езикът на тялото ѝ говори за контрол, казват познавачи. Анджи, както я наричат привържениците, старателно крие личния си живот. Професорът по квантова химия Йоахим Зауер е нейн втори съпруг. Двамата нямат деца. Канцлерката е запазила фамилията на първия си мъж Улрих Меркел.

Жаклин Бойзен ,автор на биография на Ангела Меркел: Тя живее скромно, не се интересува от лукс, големи коли, бижута, чанти и обувки. Тя изобщо не се интересува от тях и резултатът от това е , че вдъхва доверие у германските избиратели. Тя е неподкупна".

Дъщеря на лутерански пастор, родена в Хамбург, но отгледана в бившата ГДР, Меркел влиза в Християндемократическия съюз на Хелмут Кол, който я открива за политиката. Тя обаче го детронира през 1999 г.

Става лидер на партията, след като е била министър на околната среда и на жените и семейството.Години по-късно, вече начело на държавата, се изправя пред предизвикателство да запази и здравето на сънародниците си, и германската автомобилна индустрия заради скандала "дизелгейт", за манипулираните данни за вредните газове на колите, произведени във Федералната република. Навлича си и искове за милиарди компенсации след решението си за край на ядрената енергетика в Германия до 2020 г.

31 август 2015 г.

Ангела Меркел канцлер на Германия " Германия е силна и мотото, с което ще подходим, трябва да бъде, че ще се справим и с това"

"Ще се справим", почти като американското "Да, ние можем" на Обама. С това прословуто изречение Меркел отвори вратите на бленуваната Германия за над един милион, избягали от война, глад и репресии. С небивалия наплив се справи като успя да постигне сделката между Европейския съюз и Турция за мигрантите.

Призоваваше и за квотна система за бежанците. Ислямът не е източник на тероризъм, каза Меркел, която балансира между мигрантското споразумение и влошените отношения с Анкара преди референдума за разширяване на президентските пълномощия в Турция.

Меркел продължи хода на германско-френския мотор на евросъюза, подкрепи Еманюел Макрон в амбицията му за повече фискална интеграция в еврозоната. Гръцките протести срещу мерките за икономии не я накараха да отстъпи от позицията си за оставането на Атина във валутния съюз. С Владимир Путин ги свързват не само немския, който стопанинът на Кремъл говори и отличните оценки по руски на канцлерката." Русия естествено е важен партньор," каза Меркел през май тази година и неизменно участва в усилията за мир в Украйна и Сирия.

На 63, тя е на върха на политическото доверие и изглежда няма съперник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва нов кръг преговори за Брекзит
Започва нов кръг преговори за Брекзит
Ангела Меркел спечели историческа победа в Германия
Ангела Меркел спечели историческа победа в Германия