НОВИНИ

От нашите пратеници: Многоброен митинг в Барселона в подкрепа на Испания

Центърът на Барселона се превърна в море от хора в неделя в защита на единството на Испания. Страстите ескалираха, а камерата на БНТ улови и сблъсъците между демонстранти и местната полиция. Над един милион души, според организаторите и 300 хиляди - според полицията, се включиха днес в шествието. Каква е атмосферата в момента и какви са очакванията за развръзката разказва специалният ни пратеник Тоня Димитрова.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:10, 29.10.2017
Чете се за: 00:32 мин.
По света

Днес Каталуния беше оцветена в огнените цветове на испанското знаме. По улиците на Барселона в неделя имаше привърженици на целостта на Испания, но през последните дни видяхме и другата страна на политическата криза. Хората скандираха "Каталуния е цяла!", "Испания е за всички". Този митинг беше много по-многоброен, откакто бе обявена едностранно независимостта. Хората приветстваха с овации всеки хеликоптер, който минеше над главите им. Те се борят срещу безпрецедентната атака срещу демокрацията, срещу опита за преврат.

Най-невралгичната точка в неделя беше пред сградата на каталунското правителство. Група демонстранти реагираха гневно срещу местните полицаи. Те се опитаха да развеят флага близо до каталунската сграда, което доведе до намеса на полицаите.


;

"Да, ще гласуваме!", скандираха хората днес на изборите на 21 декември.

Преди минути пък, каталунският Жирона постигна историческа победа над шампиона Реал Мадрид. Нещо, което нямаше как да се случи, ако Каталуния бе отделена от Испания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доброволци продължават да помагат на пострадалите от наводненията в Бургаско
Доброволци продължават да помагат на пострадалите от наводненията в Бургаско
Гласът на тихото мнозинство в Каталуния
Гласът на тихото мнозинство в Каталуния