НОВИНИ

​90 години от рождението на режисьора Младен Младенов

На 11 декември се навършват 90 години от рождението на създателя на специалността „телевизионна журналистика“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ д-р Младен Младенов. С дълбока признателност към творчеството му БНТ ще излъчи документалните филми „Танго с камера“ (на 11 декември, БНТ2) и „Знаци по пътя“ (на 13 декември, БНТ4).

​90 години рождението режисьора младен младенов
bnt avatar logo
от БНТ
15:11, 10.12.2018
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Един от най-изявените теоретици на телевизионната журналистика и бивш главен режисьор на БНТ завършва „Българска филология“ в Алма Матер и започва журналистическата си кариера във вестник „Народна младеж“. Там работи заедно с Йордан Радичков и Дамян Обрешков. Професионалният му път е свързан с Радио Стара Загора и БНР.

Специализира режисура във Виенската Академия за музикални и сценични изкуства и там защитава докторската си степен. Колеги и приятели от университета и БНТ с любов си спомнят за него като за „доктора“.

След завръщането си в България е назначен за режисьор в единствената тогава телевизия – БНТ. Екранизирал е едни от най-блестящите образци на българската литература - “Бай Ганьо” на Алеко Константинов, “Милионерът” на Йордан Йовков, “Ние, духовата музика” на Йордан Радичков. Снимал е всички велики български комедийни актьори: Георги Парцалев, Лео Конфорти, Стоянка Мутафова, Никола Анастасов, Георги Калоянчев, Татяна Лолова и и много други.

Част от Златния фонд на БНТ са новогодишните развлекателни предавания създадени от Младен Младенов, които утвърждават нов стил в новогодишните телевизионни програми у нас. Той е автор на документално-публицистичните поредици „По хълмовете на времето”(1979), „Неизвестните възможности” (1980) и др.

;

От 1968 г. Младен Младенов е преподавател по телевизия в Софийския университет.Автор е на първия български учебник по телевизионна журналистика - „Телевизионна журналистика в термини“, който е основно помагало на студентите и до днес. За повече от три десетилетия Младен Младенов е изградил едни от най-авторитетните български журналисти. Негови възпитаници са Явор Цаков, Лилия Райчева, Нери Терзиева, Евгени Петров, Зелма Алмалех, Сашо Диков, Бойко Василев, сегашния декан на Факултета по журналистика и масови комуникации проф. д-р Теодора Петрова и много други.

Преди броени дни Факултета по журналистика и масова комуникация на (ФЖМК) СУ "Св. Кл. Охридски" отбеляза половин вековната история на специалността „Радио и телевизионна журналистика“, сред чиито създатели е Младенов, а всяка година. Университетът, съвместно с БНТ,присъждат на един от студентите от профил „Телевизия“ стипендия в негова памет.

С дълбока признателност към творчеството на Младен Младенов БНТ ще излъчи документалните филми „Танго с камера“ (на 11 декември, БНТ2) и „Знаци по пътя“ (на 13 декември, БНТ4).

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК: И дума не може да става за предоговаряне на споразумението за Брекзит
ЕК: И дума не може да става за предоговаряне на споразумението за Брекзит
Макрон търси изход от кризата
Макрон търси изход от кризата