НОВИНИ

Отчет на "Българската Коледа"

На 1 декември, както всеки път досега, отваряме вратата на благотворителната инициатива "Българската Коледа". Всяка година тя обединява милиони българи, които искат да върнат усмивките на повече деца. Затова и след избирането си, президентът Росен Плевнелиев заяви че ще продължи традиците на кампанията и пое патронажа на "Българската коледа".

Мария Чернева
от Мария Чернева
19:59, 01.12.2012
Чете се за: 01:42 мин.
Българската Коледа
отчет българската коледа

На 1 декември, както всеки път досега, отваряме вратата на благотворителната инициатива "Българската Коледа". Всяка година тя обединява милиони българи, които искат да върнат усмивките на повече деца. Затова и след избирането си, президентът Росен Плевнелиев заяви че ще продължи традиците на кампанията и пое патронажа на "Българската коледа". Тази година тя ще акцентира върху рехабилитацията на деца. Но първо вижте, как помогнаха парите събрани от кампанията миналата година.

Малко е объркващо. Влизаме в болница, а пък вътре ни посреща детси смях. Уж са пациенти, а пък нямат вид на такива. Поне тези, които заварихме в Нефрологичното детско отделение.

Доц. Анелия Буева - р-л на Нефрологично отделение:
- Те се чувстват, вие ги виждате, че това не са болни деца, ако ги погледнете и ги срещнете на улицата, не, няма да решите.

Няма видима причина и Жорко да е в болница. Но той е с нефротичен синдром, обяснява майка му.

Рита Зигфридова:
- След морбили. Бяхме втори клас, а сега сме пети клас и оттогава пием лекарства. Животът ни е по схема. Кортизонът, който е единственото средство за лечение, ако нямаме тези медикаменти, те се променят, не растат достатъчно, външният им вид се променя, напълняват, поради това лечение, което не е най-доброто.

Тук обаче такива деца няма. Обяснението е "Българската Коледа". От няколко години с нейна помощ тук купуват за децата две важни, но много скъпи лекарства. Те се осигуряват от касата, но са разрешени за употреба само за бъбречно трансплантирани. Оказва се обаче, че при децата с нефротичен синдром показват невероятен ефект.

Майка:
- Откакто вземам лекарството по "Българската Коледа" се чувстваме много доре.

"Българската Коледа" 2011 година успя да събере един милион 362 хиляди лева. От тях 774 хиляди лева бяха отделени за лечението и рехабилитацията на 358 деца. За изключително скъпи лекарства, освен за нефротичен синдром, и за ревматоиден артрит и ендокрини заболявания. Мното деца с детска церебрална парализа, спина бифида, епилепсия и аутизъм бяха подпомогнати подсилени в тяхната рехабилитация. За прозрачното и обективно разпределение на парите беше учредена експертна комисия.

Проф. Владимир Пилософ - член на експерната комисия:
- Мисля, че по този начин президентската институция показва точно това - че иска професионално да пристъпи към решаване на благотворителни цели и това според мен е много важно.

586 хиляди лева бяха разпределени за купуване на медицинска апаратура в детските отделения на 14 болници. Специфични ехограхи, инкубатори, респиратори за най-малките пациенти.

Ана Мария Веламовска - съветник на президента на РБългария:
- Чрез публичните процедури, публикувани на сайта, даде възможност да бъдат спестени около 300 хил. лева и да бъдат подпомогнати повече деца.

Жорко:
- Дават ни нещо, което никой няма да ни го даде.

БНТ:
- Какво е то?

Жорко:
- Ами - здравето.

Силвия Методиева:
- "Българската Коледа" изключително много ни помага. Най-вече със спокойствието, че ни осигурява лечение на децата.

От 40 деца с нефротичен синдром, 6 вече са излекувани. А всички те сега благодярат с най-безценното - с множество щастливи усмивки.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разбиха група за пране на пари
Разбиха група за пране на пари
Цветанов: Атентаторите в Бургас не са българи
Цветанов: Атентаторите в Бургас не са българи