НОВИНИ

Социалните служби вече приемат заявления за електронни винетки

До края на миналата година хората с увреждания не можеха да подадат молби, защото наредбата, по която се отпускат стикерите, не беше обнародвана.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
18:42, 02.01.2019
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Критериите за получаване на безплатни стикери не са променени. Право да ги получават имат хората с 50 и над 50% увреждания и семействата, които отглеждат деца с увреждания до 18 години. Новият образец на заявленията вече е качен на сайта на Агенцията за социално подпомагане. Срокът за обработка и одобрение на молбите е 7 дни, а за издаване на винетка - 3 дни.

В социалните мрежи се появиха сигнали, че в Кюстендил и Лом и днес не приемат заявления за безплатни винетки. От социалната служба в Кюстендил твърдят, че проблеми не е имало.

Бойко Шопов - директор на дирекция „Социално подпомагане" - Кюстендил: Няма проблем с молбите - декларации, не са доставени все още, печати се, има поръчка за цялата страна. Така че в момента разпечатваме бланката на формат А4 и даваме на лицата.
Мими Велчева, Социално подпомагане - Благоевград: "Ако експертно решение на ТЕЛК има в Дирекция за социално подпомагане. Към заявлението декларация се предоставя само копие на големия талон и оригинала на големия талон.

Срокът за обработка и одобрение на заявлението е 7, а за издаване на електронна винетка - 3 дни. Хората трябва да проверят дали имат валиден стикер на националния телефон или на сайта на Националното ТОЛ управление.

Иван Кънев: Аз съм на 77 години, така че не съм много добър специалист на компютъра.

Проверка за издаден стикер може да се прави и на място в социалните служби. Оттам призоваха хората да проверят кога изтичат безплатните им хартиени винетки.

Силвия Терзиева - началник "Хора с увреждания и социални услуги", ДСП "Младост" - София: И да дойдат при нас 10 дни преди изтичане на винетката. Така би било по-удобно и по-добре и за тях. Да няма струпване на хора, да няма чакане по опашки.

През 2018 г. безплатни винетки са получили над 228 000 души с увреждания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Още от деня: Денислава Ангелова, удостоена с наградата Шимон Перес
В "Още от деня": Денислава Ангелова, удостоена с наградата "Шимон Перес"
Министър Аврамова: Дадена е зелена светлина за проекти за над 3,7 млрд лева
Министър Аврамова: Дадена е зелена светлина за проекти за над 3,7 млрд лева