Щабът на Военноморските сили във Варна навърши 120 години

В първия ден на 1899 година, с указ на княз Фердинанд, Дунавската и морската флотилии се сливат под общо управление и военноморският флот става неизменна част от българската армия.

от Деян Михайлов
16:36, 02.01.2019
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Повече от столетие щабът е ядрото, най-важният орган, в който се изгражда морската стратегия на страната и структурата на военноморските ни сили.

Мариана Кръстева, директор на Военноморския музей - Варна: Най-много помага и е близо до командира на флота, до началника тогава се наричало и заедно решават всички най-важни въпроси.

Морският устав на българския флот е създаден през 1907 година, като са използвани модели на едни от най-развитите тогава морски държави - Русия и Франция.

Мариана Кръстева, директор на Военноморския музей - Варна: Нашите морски офицери, които са получавали подготовка в най-добрите училища в Европа, също дават своят принос със сериозни теоретични разработки.

Първият началник на Щаба на Военноморските сили е капитан първи ранг Васил Хитров.

Мариана Кръстева, директор на Военноморския музей - Варна: Като изявени имена можем да срещнем капитан Станчо Димитриев, в навечерието на Балканската война се изявява Богдан Ганчев. По време на Първата световна война са Димитър Ральов и героят Георги Купов.

Едни от най-тежките години за флота са след Първата световна война. Тогава флотът е ликвидиран и превърнат в Морска и речна полицейска служба.

Мариана Кръстева, директор на Военноморския музей - Варна: Тогава се налага щабът на флота да действа нелегално, като една ли не неофициална структура. Дори се мести в София, далече от морето е тогава.

Ядрото на военноморския ни флот обаче отново се връща край морето през 1933 година, в красивата сграда на търговско -индустриалната камара. Зданието днес е един от символите на Варна.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров ще играе срещу Нишикори на четвъртфинал в Бризбейн
Григор Димитров ще играе срещу Нишикори на четвъртфинал в Бризбейн
Километрично задръстване между Благоевград и Симитли
Километрично задръстване между Благоевград и Симитли