НОВИНИ

Основни акценти в новата стратегия за национална сигурност на САЩ

Повече конкуренция отколкото сътрудничество - това са първите коментари за новата стратегия за национална сигурност на САЩ, представена от президента Доналд Тръмп. Пакистан, Северна Корея, и Русия и Китай като основните заплахи за икономическата доминация на Вашингтон в света - това са част от основните тези в документа. Ето и още от акцентите в стратегията, подчинена на доктрината на Тръмп - "Америка на първо място".

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:45, 19.12.2017
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Възраждане на патриотизма, благоденствието и гордостта - това е една от целите на стратегията, която представи вижданията на Доналд Тръмп и администрацията му за националната сигурност.

Преди да изложи същността на документа от 68 страници, той разкритикува подхода на предшествениците си и изреди постиженията в 11-месечното си управление.

Тръмп порица Пакистан за това, че не води ефективна борба с екстремизма и изрази увереност, че Вашингтон е готов да се справи с ядрените опита на Северна Корея. А Русия и Китай бяха определени като "съпернически сили", но САЩ трябва да направят опит да изградят партньорство с тях.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Изправени сме пред съперническите сили Русия и Китай, които се стремят да оспорят американското влияние, ценности и богатство. Ще се опитаме да изградим силно партньорство с тях и с други страни, но така че да са защитени нашите национални интереси. Например, вчера имах обаждане от руския президент Путин - той ми благодари за информацията, която нашето ЦРУ им е дало за голяма терористична атака, планирана в Санкт Петербург, при която вероятно хиляди хора са можели да бъдат убити.

За първи път акцент в подобна стратегия е икономическата сигурност.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: За първи път американската стратегия признава, че икономическата сигурност е от национално значение и че икономическият растеж и просперитет у дома са абсолютна необходимост за американската сила и влияние в чужбина.

В документа изрично са изведени четири основни пилона - опазване на отечеството, представяне на американския просперитет, демонстрация на мир чрез сила и засилване на американското влияние. Няма обаче и ред за човешките права и за климатичните изменения, посочват критиците на Тръмп. Ангажираност със света, а не изолация, но със значително по-голяма демонстрация на сила - това е заключението на анализаторите за стратегията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Децата с увреждания във Варна ще посещават безплатно ясла и градина
Децата с увреждания във Варна ще посещават безплатно ясла и градина
Една година от атаката на коледния базар в Берлин
Една година от атаката на коледния базар в Берлин