НОВИНИ

Александър Вучич: Няма да позволя насилие над сръбското малцинство в Косово

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че няма да позволи насилие срещу сръбското малцинство в Косово. Реакцията му е провокирана от поредната ескалация на напрежението между Сърбия и Косово.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:55, 30.09.2018
Чете се за: 00:27 мин.
По света

Поводът беше разполагане на косовски специални части в района на езерото Газиводе, предимно населен със сърби. Командосите охраняваха обиколка на косовския президент Хашим Тачи, а по-късно напуснаха района.

Сръбският държавен глава постави армията на страната в най-висока степен на бойна готовност. Според Белград присъствието на спецчастите е в нарушение на всички договорености. Мисията на НАТО в Косово и Евросъюзът призоваха към мир и сдържаност и двете страни.


Александър Вучич, президент на Сърбия: "Днес - за трети път през последните няколко месеца - от 26 март тази година, мирът беше застрашен от абсолютно неуместни и провокативни действия от страна на властите в Прищина. Мирът беше атакуван. Целта на организаторите, заедно с част от международната общност, беше да накарат Сърбия да реагира, да продължат да я сатанизират."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Референдумът в Македония ще определи бъдещето на страната
Референдумът в Македония ще определи бъдещето на страната
Над ​800 са жертвите на мощните земетресения и цунамито в Индонезия
Над ​800 са жертвите на мощните земетресения и цунамито в Индонезия