НОВИНИ

Арестуваха австралиец след опит да помогне на ИД да развие ракетни технологии

Австралиец бе арестуван след опит да помогне на радикалната организация "Ислямска държава" да развие лазерни и ракетни технологии, предаде ДПА.Премиерът Малкълм Търнбул заяви, че 42-годишният мъж е бил задържан в град Йънг в източния щат Нов Южен Уелс. Той не е планирал нападение на австралийска територия.

bnt avatar logo
от БТА
11:21, 28.02.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света
арестуваха австралиец опит помогне развие ракетни технологии

Задържаният е смятал да помогне на ИД да се сдобие с техническия капацитет да засича и разработва ракети.

Обвиняемият е електротехник, който използвал интернет, за да помага на ИД да изработи лазерни предупредителни уреди срещу използваните от коалиционните сили в Сирия и Ирак високоточни ракети, както и за да разработи ракети с дълъг обсег.

Роденият в Австралия австралийски гражданин е разполагал с мрежи и контакти с ИД не само в конфликтните зони, но и в други части на света и е разчитал на тях да предават информацията, съобщи полицията.

При обиска на жилището на задържания не са намерени оръжия или части за ракети, нито ракетни модели.

На задържания са повдигнати обвинения в редица свързани с тероризъм престъпления. Той може да получи доживотен затвор.

Впоследствие обвиняемият бе идентифициран от официални лица като Хайсем Захаб, който имал фирма за инсталиране на слънчеви панели в Сидни, отбелязва ДПА.

Министърът на правосъдието Майкъл Кинан заяви, че арестът е част от 18-месечна операция. Той съобщи, че австралийските власти са осуетили 12 терористични заговора през последните две години и половина.

Според властите на Австралия около 200 австралийци са заминали за Сирия и Ирак да воюват в конфликта на различни страни от 2014 г. Полицията разследва други 200 австралийци за оказване на подкрепа на хора и организации в конфликта или за опит да заминат да участват в него.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦИК заличи регистрацията на четирима кандидати за народни представители
ЦИК заличи регистрацията на четирима кандидати за народни представители
Британски композитор обвини U2 в плагиатство
Британски композитор обвини U2 в плагиатство