НОВИНИ

Австрийците утре гласуват за нов парламент

По-малко от месец след германците и австрийците ще си изберат нов парламент. Вотът в Австрия утре обаче е предсрочен, до него се стигна след пропукване в традицонната голяма коалиция консерватори и социалдемократи. Сега към канцлерския пост се е устремил младият външен министър и лидер на Народната партия Себастиан Курц. След повече от десетилетие в управлението може да се завърне крайнодясната Партия на свободата.

Невена Бонева
от Невена Бонева
19:51, 14.10.2017
Чете се за: 01:07 мин.
По света

16 партии се борят за 183 места в националния парламент на Австрия. От тях шансове да влязат имат пет или шест, голямата битка е между три - консерватори, социалдемократи и антиимигрантската Партията на свободата. С твърдата си позиция по мигрантската тема Себастиан Курц се превърна в най-популярния политик в страната, и поведе Народната партия към мястото на първа политическа сила, с около 33 на сто от гласовете. Под лозунга Сега или никога. Време е за нещо ново. той обещава и още.

Себастиан Курц, външен министър, лидер на АНП: Гарантирам ще направим всичко възможно да намалим данъците, така че в семействата с нисък е среден доход да остават повече пари.

31-годишният външен министър не уточнява с кого би управлявал, но с изместената в дясно платформа се приближава до Партията на свободата на Хайнц Кристиан Щрахе. Като Националния фронт на Марин льо Пен във Франция, и тази крайнодясна формация направи усилие да подобри имиджа си. С лозунга справедливост, включително социална и като алтернатива на управлявалите досега утре тя може да вземе второто място с малко над четвърт от гласовете.

Хайнц-Кристиан Щрахе лидер на АПС: Ислямът не е част от Австрия, не искаме никаква ислямизация на родината.

В кампанията социалдемократите заложиха на работните места и социалната сигурност, но рискуват от старши коалиционни партньори в повечето правителства в следвоенна Австрия сега да станат трета парламентарна сила.

Кристиан Керн канцлер, лидер на АСДП: Хората разбират, че това е фундаментално решение. Ако успеете да убедите по още трима души, утре вечер ще имате голямо парти във Виена.

При поражение Керн казва, че ще остане в опозиция. Президентът Александер ван дер Белен, бившият лидер на зелените, който миналата година пребори за поста кандидата на крайната десница Норберт Хофер, ще номинира новия канцлер. Президентът има право и да отхвърля министерски назначения, така че може да се намеси, ако Партията на свободата влезе в управлението и предложи радикални свои членове за кабинета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожарникарите остават в стачна готовност
Пожарникарите остават в стачна готовност
Светлана Захарова ще танцува Жизел в София
Светлана Захарова ще танцува "Жизел" в София