Вино от амфора, отлежало в морето и още около 500 уникални вкуса от най-добрите изби на Балканите могат да опитат жителите и гостите на София. В продължение на два дни столицата е домакин на шестото издание на Балканския винен фестивал, на който България е представена от над 50 родни производители.
Един от най-впечатляващите вкусове за гостите на изложението се оказа вино от Хърватия, което отлежава 3 години в морето. Уникалната напитка се представя за първи път у нас от българка, която работи в Асоциацията за малкия и среден бизнес там. Катерина Лелие показа за дегустация два сорта типично вино от Далмация, направено по специална технология.
Катерина Лелие: "Около бутилката се изгражда амфора или самата бутилка се спуска на дъното на морето близо до Дубровник и там типичното за морето е, че е много спокойно и това дава възможност на планктона да се натрупа около амфората или бутилката. Честно казано в началото, когато се отвори амфората или бутилката, има лек аромат, може би солен привкус, има нужда да подиша и след това вече да се наслаждавате".
Виното се предлага само в бутикови магазини и изискани ресторанти, като цената му варира от 50 до 250 евро. Освен него гостите на фестивала имаха възможност да дегустират и вина от Сърбия, Македония, Гърция и Турция. 55 винопроизводители от различни краища на България също впечатлиха любителите на Дионисиевата напитка с уникални вкусове, които непрекъснато се усъвършенстват.
Иван Бакалски - главен технолог във винарска изба в Харманли: "Вкусът се променя, вината се промент, ако ги сравним от преди 5 години, сега общо взето вината са доста по-леки, доста по-ефирни, насочени към хората - това се търси, това се предлага, има много интересни дори и международни сортове като совиньон блан и каберне, но с балкански привкус, защото те са расли на Балканите".
Всички тези вина ще могат да бъдат дегустирани и утре. Изложението продължава до 19 часа.