НОВИНИ

Берлин се готви за визитата на Обама

И докато в Атина още отекват протестите от първата визитата на Обама в Гърция, американският президент се отправя на последното си шесто посещение в Германия, в качеството си държавен глава.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:04, 16.11.2016
Чете се за: 00:38 мин.
По света
берлин готви визитата обама

Засилени мерки за сигурност в Берлин преди предстоящата визита на Барак Обама. Централната част на града е изцяло блокирана. На живеещите в зоните, където ще премине президентският кордон, е наредено да държат прозорците си затворени и да не излизат без личните си документи.

Майкъл Гасен, говорител на полицията: Това е мащабна операция за мен и екипа ми. По време на визитата ще бъдем подкрепени и от полицаи от други части на страната. Въведени са забрани за достъп на автомобили в района на Бранденбургската врата. Берлинчани трябва да знаят, че ще има сериозни задръствания. Има и зона забранена за полети.

Отношението на германците спрямо Вашингтон се влоши по време на мандата на Джордж Буш, след началото на офанзивата в Ирак, в която Берлин отказа да се включи.

През последните осем години обаче, Барак Обама успя да изгради близка връзка с Германия, както и лично приятелство с канцлера Ангела Меркел, с която ще се срещне по-късно днес. Според мнозина, Обама е единственият президент на Съединените щати, след Кенеди, който може да бъде наречен "приятел на Германия".

Въпросът е ще се променят ли отношенията между Берлин и Вашингтон след встъпването в длъжност на Доналд Тръмп.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Резултатът от изборите е предизвикан от заявката на Борисов за оставка
Резултатът от изборите е предизвикан от заявката на Борисов за оставка
Над 7000 бежанци от Мосул търсят спасение в лагера Хасаншам
Над 7000 бежанци от Мосул търсят спасение в лагера Хасаншам