НОВИНИ

България е на четвърто място в света по застаряване на населението, според ООН

България е на четвърто място в света по жители над 60 години от общия брой население, според данни на ООН, съобщи д-р Емилия Войнова на кръгла маса по проблемите на демографията във Враца. Кръглата маса "Подобряване на демографското състояние на България", която се провежда под патронажа на заместник министър-председателя Валери Симеонов, бе открита днес от кмета на общината Калин Каменов.

bnt avatar logo
от БТА
15:54, 14.11.2017
Чете се за: 00:28 мин.
У нас
българия четвърто света застаряване населението оон

Целта на форума е да се обсъдят с местната власт и неправителствени организации мерките, които трябва да се вземат за разрешаване на демографската криза в страната. Страната ни с 26,1 на сто население над 60-годишна възраст се нарежда в света след Япония, Италия и Германия, посочи Емилия Войнова. По думите й застаряването на населението е световен процес, но най-бързо застаряващият континент е Европа. Очаква се до 2050 г. 35 на сто от населението на континента да е бъде в над 60-годишна възраст.

Същата е тенденцията и в Европейския съюз, в който през 2015 г. за пръв път е отчетен отрицателен естествен прираст въпреки миграционния натиск през последните години, допълни д-р Войнова. Населението на България за 10 години /2004-2014 г./ е намаляло с над 558 хиляди души, като всяка година изчезва население от 40-50 хиляди души или това е средно голям град като Враца, допълни експертът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корнелия Нинова: Искаме цялата истина за прехода на масата
Корнелия Нинова: Искаме цялата истина за прехода на масата
Русенци изследваха безплатно кръвната си захар
Русенци изследваха безплатно кръвната си захар