НОВИНИ

България е на едно от последните места в Европа по качество на въздуха

България остава на едно от последните места в Европа по качество на въздуха. Специално за БНТ д-р Валентин Симеонов от Швейцарския федерален институт за технологии показа как въздухът може да бъде тестван. Срещу замърсяването той препоръчва общините да инвестират повече в засаждане на растения, които поглъщат фини прахови частици - като бръшлян и люляк.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
20:31, 28.02.2019
Чете се за: 00:54 мин.
Още

Мръсният въздух може да бъде забелязан с просто око през лятото дори в града. С експерта в Швейцарския федерален институт за технологии - Валентин Симеонов правим експеримент, за да покажем как изглежда той.

Д-р Валентин Симеонов - експерт в Швейцарски федерален институт за технологии: Слагаме в буркана медни жички и добавяме малко количество азотна киселина. Кафявият газ, който запълва буркана всъщност е азотен двуокис. Това е замърсителят, който автомобилите произвеждат. Ако застанете на Орлов мост лятно време сутрин, може да го видите над Цариградско шосе като кафява пелена.

Основен замърсител на въздуха са старите дизелови автомобили.

;

Пушекът, който се отделя от ауспуха при горене, подсказва колко опасни са частиците. Обратно на очакванията, сивият дим е по-вреден за дробовете от черния.

Д-р Валентин Симеонов - експерт в Швейцарски федерален институт за технологии: Когато е черен, това означава, че частиците са много едри. Когато са сивкави, това означава, че са много фини и те попадат дълбоко в белите дробове. По-едрите се задържат в носа, гърлото и трахеята.

"Да слязат и да се возят хората на градския транспорт и на метрото. Не като мен в момента, защото съм с кола", сподели пред камерата ни шофьор.

Фини прахови частици се отделят навсякъде около нас, дори от мебелите в дома ни и докато пържим храна. Изследвания показват, че растения като бръшляна и люляка поглъщат частиците.

Д-р Валентин Симеонов - експерт в Швейцарски федерален институт за технологии: Всеки може да си насади на балкона или стените на блоковете да се покрият със стени от бръшлян.

За пречистване на въздуха в градска среда не допринасят дъбът, върбата и борът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БЧК и Гвардейската част организираха поклонение пред Докторския паметник в София
БЧК и Гвардейската част организираха поклонение пред Докторския паметник в София
Защо се стигна до провал на преговорите между Тръмп и Ким Чен-ун?
Защо се стигна до провал на преговорите между Тръмп и Ким Чен-ун?